Gündem

Manisa'da ücretsiz mazot kuyruğu

11 Kasım 2022 14:31

Manisa'nın CHP'li Alaşehir Belediyesi tarafından dağıtılan ücretsiz mazot için çiftçiler ellerinde bidonlarla uzun kuyruklar oluşturdu. Belediye tarafından yaklaşık 2 saat içinde 161 çiftçiye 4 bin 830 litre mazot ücretsiz dağıtıldı.

Alaşehir Belediyesi'nin Eylül ayı olağan meclis toplantısında oybirliğiyle alınan kararla, ilçede 5 dönüm ve altında bağı bulunan çiftçilere 30'ar litre mazot ve 10'ar adet bağ direği dağıtımı yapıldı.

Uzun kuyruklar oluştu

Sözcü'den İlker Kılıçarslan'ın haberine göre, Alaşehir Belediyesi tarafından Eski Garaj'da düzenlenen ücretsiz mazot dağıtımına çiftçi yoğun ilgi gösterdi. Çiftçiler ellerindeki plastik bidon ve yağ tenekeleri ile ücretsiz mazot alabilmek için uzun kuyruk oluşturdu.

Ücretsiz mazot dağıtımı törenine CHP'li Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu'nun yanı sıra Ankara Yeni Mahalle Belediye ve İç Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı olan Fethi Yaşar, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Bayram'da katıldı.

"Üreticimizi yaşatmak bizim için önemli"

Ücretsiz mazot ve bağ direği dağıtım töreninde konuşan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, son bir yıl içerisinde artın girdi maliyetleri sebebiyle üreticinin büyük bir ekonomik yükün altında ezildiğini belirterek, amaçlarının üreticiye destek olmak olduğunu ifade etti.

Öküzcüoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Amacımız üreticimize bir nebze de olsa can suyu verebilmek. Çünkü artan gübre, zirai ilaç, elektrik ve mazot fiyatları çiftçimizin belini büküyor. Üreticimizi yaşatmak bizim için önemli. Bu nedenle üreticimize desteklerimiz her zaman devam edecek.”

“Üretici artık ürettiğinden hakkını alamıyor"

Törende söz alan Ankara Yeni Mahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, tarımda artan girdi maliyetlerinden dolayı çiftçinin artık toprağı ekmekten vazgeçtiğini belirterek, gelecekte ülkelerin en önemli silahının tarım olacağına dikkat çekti.

Ankara Yeni Mahalle Belediye Başkanı Yaşar açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Üretici artık ürettiğinden hakkını alamıyor. Artan girdi maliyetleri çiftçiyi topraktan uzaklaştırdı. Ama ne olursa olsun bu ülke üretmeye mecbur. 90'lı yıllarda o günün başbakanı, cumhurbaşkanı kürsüye çıktıklarında Türkiye'nin tarımda kendi kendine yetebileceği bir ülke olduğunu ifade ederlerdi.

Ama şimdi tarımda bile her şeyi ithal eder hale geldik. Bunun da nedeni üreticinin elinden yeterince tutulmaması ve yeteri kadar destek verilmemesi. Bu nedenle belediyeler olarak üreticimize biz destek vermek zorundayız.

Çünkü önümüzdeki yıllarda dünyada ülkelerin en büyük silahı tarım olacak. O nedenle üretmek zorundayız. Tarıma verilecek desteğin bu ülkenin geleceğine yapılacak en büyük hayırdır diye düşünüyorum. Çiftçilerimize üretimden vazgeçmemesi gerektiğini çağırısında bulunuyorum.”

"Devletin verdiği destek yeterli değil"

Törendeki konuşmaların ardından 161 çiftçiye toplam 4 bin 830 litre mazot ve 1470 adet bağ direği ücretsiz olarak dağıtıldı.

Ücretsiz mazot alan üreticiler Alaşehir Belediyesi'ne teşekkür ederken, “Bu yıl ürettiğimiz ürünlerden bir fayda göremedik. Çiftçinin en büyük maliyeti gübre, ilaç ve mazottur. Devletin verdiği destek ise yeterli değil. Böyle zamanlarda belediyenin bize destek olması bir nebzede olsa yaramıza merhem oldu. Alaşehir Belediyesi kadar devletimizin de yanımızda olduğunu görmek isterdik” şeklinde konuştu.