Dünya

Manipülasyon deneyi: Zihin kontrolü mümkün mü?

06 Ağustos 2024 11:50

T24 Dış Haberler

Bilim insanları, çığır açan yeni bir çalışma sonucunda farelerin zihinlerini kontrol etmek için nanoparçacıklar kullanabileceklerini keşfetti. 

Yeni zihin kontrol teknolojisinin, herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan duyguları ve hatta iştahı manipüle edebildiği iddia edildi.

Henüz gelişiminin çok erken aşamalarında olan bu teknolojinin, depresyon gibi nörolojik bozuklukların tedavisinde kullanılabileceği belirtildi.

Güney Kore'deki Temel Bilimler Enstitüsü'ndeki (IBS) bilim insanları, harici bir manyetik alanla farelerin beyinlerindeki nanoparçacıkla aktive edilen anahtarları manipüle edebileceklerini bulmalarının ardından; Nano-MIND (Nörodinamik için Manyetogenetik Arayüz) olarak adlandırılan teknoloji, araştırmacıların farelerin duygularını ve iştahlarını uzaktan kontrol etmelerini sağladı.

Nature Nanotechnology dergisinde kısa süre önce yayınlanan çalışmanın kıdemli araştırmacılarından Jinwoo Cheon şunları ekledi: "Bu teknolojinin beyin fonksiyonlarını anlamaya yönelik araştırmalarda, gelişmiş yapay sinir ağlarında, iki yönlü , beyin-bilgisayar arayüzü, teknolojilerde ve nörolojik bozukluklara yönelik yeni tedavilerde yaygın olarak kullanılmasını bekliyoruz." dedi.