Dünya
BBC Türkçe

Manchester saldırısı: 'Zanlı İngiltere'ye İstanbul ve Düsseldorf üzerinden uçtu'

Financial Times gazetesi, Manchester'da 22 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının zanlısı olduğu açıklanan Salman Abedi'nin olaydan dört gün önce Türkiye ve Almanya üzerinden İngiltere'ye gittiğini öne sürdü. Ajanslara konuşan Türk yetkililerse Abedi'nin ü

29 Nisan 2018 20:30

Financial Times (FT) gazetesi, Manchester'da bir konser salonuna düzenlenen intihar saldırısının 22 yaşındaki zanlısı Salman Abedi'nin saldırıdan dört gün önce İngiltere'ye, Türkiye ve Almanya üzerinden uçtuğunu bildirdi.

FT'nin internet sitesinde yer alan ve Alman istihbaratına dayandırılan haberde, Abedi'nin İstanbul'dan Düsseldorf'a ve buradan da Manchester'a uçtuğu belirtildi.

FT'ye konuşan üst düzey bir Türk yetkili de Çarşamba günü İngiliz makamlara Abedi ile ilgili dosyanın gönderildiğini söyledi ancak konuyla ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.

Ajanslara konuşan Türk yetkililerse Abedi'nin üçüncü bir ülkeden gelip Avrupa'ya transit uçtuğunu söyledi.

AFP'ye konuşan bir Türk yetkili de Manchester saldırısı zanlısının İstanbul'dan uçuş yaptığını teyit etti.

Yetkili, "İstanbul Atatürk Havaalanı'ndan transit geçiş yaptığını teyit edebilirim" dedi.

İlerleyen saatlerde Reuters haber ajansına konuşan Türk güvenlik yetkilileri ise Abedi'nin seyahati sırasında Suriye'ye giriş yaptığına dair bir kayıt olmadığını söyledi.

Yetkililer, Avrupa ülkelerinden kendilerine Abedi'yle ilgili bir uyarı gelmediğini de belirtti.

Bir yetkili Abedi'nin seyahati hakkında şunları söyledi: "Avrupa'ya gelmeden önce bir uçuş trafiği olmuş. Önce Avrupa'ya sonra bir üçüncü ülkeye, daha sonra İstanbul'a gidiyor ve ardından Avrupa'ya dönüyor".

Yetkili, bahsettiği üçüncü ülkenin Suriye olmadığını söyledi: "Türkiye'de hiç vakit geçirmedi. Ve seyahatleri sırasında Suriye'ye giriş ya da çıkışı yok. Kayıtlarında çok fazla bilgi yok".

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, zanlının kısa bir süre önce ailesinin yaşadığı Libya'dan Manchester'a döndüğünü söylemişti.

Fransa ise İngiliz makamlar tarafından kendilerine patlamadan önce Abedi'nin önce Libya'ya, "sonra da muhtemelen Suriye'ye" seyahat ettiği bilgisinin verildiğini söylemişti.

İngiltere'de yürütülen soruşturmada Abedi'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ya da El Kaide gibi diğer başka radikal örgütlerle bağlantısı olup olmadığı ve varsa bunun detayları ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.

Manchester'da bulunan Arena konser salonunda Pazartesi gece yarısı düzenlenen intihar saldırısında, aralarında çocukların da olduğu 22 kişi yaşamını yitirmiş ve 64 kişi de yaralanmıştı.

Saldırıyı IŞİD üstlenirken, polis de zanlının Libya asıllı İngiltere vatandaşı 22 yaşındaki Abedi olduğunu açıklamıştı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir