Gündem

Gözler Maltepe'de; dün durdurulan sayım işlemi yeniden başladı

Polis, dün akşam sandık sayım alanına giren bir gruba müdahale etmiş, sayımlar durdurulmuştu

13 Nisan 2019 10:36

Dün akşam saatlerinde 'AKP ve MHP'lilerin müdahalesi sonucunda' durdurulan Maltepe sayımı, Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde sabah saatlerinde tekrar başladı. Planlanandan bir sat geç başlayan sayım için heyetler isimleri okunarak tek tek içeriye alındı. Şimdiye kadar 1089 sandıktan 674'ü sayıldı. Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Ekrem İmamoğlu'nun 13 bin 943 oyla önde olduğunu söyledi.

22:00 - Barış Yarkadaş: Maltepe'deki 1089 sandığın 674'ünün sayımı tamamlandı. Salonda düzen sağlandığı için sayım biraz da olsa hızlandı. Yıldırım'a şu ana dek sayılan sandıklardan 173 oy ilave edildi. Geride kalan 415 sandığın sayımının pazartesi günü öğlen bitmesi bekleniyor.

20:50 - Barış Yarkadaş: "Maltepe'de yeniden yapılan sayımın sonuçları da YSK'nın resmî sitesine yüklenince ortaya şu tablo çıkıyor: CHP'li İmamoğlu, saat 20.43 itibariyle 13.943 oy önde... İmamoğlu, sayım sürdükçe yeniden yeniden başkan seçiliyor..."

16:20 - Barış Yarkadaş: "1089 sandığın 620'si yeniden sayıldı. Şu an 12 kurul görev yapıyor. AKP ve MHP sayım kurullarının artırılmasına itiraz ediyor. Sayımlar bu yüzden yavaş ilerliyor. 620 sandıktan Yıldırım'a gelen ilave oyun tamamı 150 civarı..."

14:10 - Barış Yarkadaş: AKP ve MHP'nin keyfi tutumu üzerine başlayan Maltepe'deki oy sayımı sürüyor. Şu ana kadar 1086 sandığın 578'i sayıldı. Geride ise 508 sandık kaldı. Hakimlerin talimatı üzerine, sayımın çabuk bitmesi için 10 kurul daha oluşturulması kararı alındı. Taraflara da bilgi verildi.

12:28 - Yarkadaş, tekrar verileri paylaşarak farkın 13 bin 922 olduğunu açıkladı.

06:22 - CHP eski İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 1086 sandığın bulunduğu Maltepe’de bunların 537’sinin sayıldığını açıkladı. Yarkadaş'ın sosyal medya hesabı üzerinden aktardığına göre, bu sandıklarda AKP'nin adayı Binali Yıldırım'a 149 oy ilave edildi; Ekrem İmamoğlu ise 13 bin 935 oy önde bulunuyor. Öte yandan Yarkadaş, hâkimlerin talimatı üzerine sayımın şu anda 12 kurul tarafından gerçekleştirildiği bilgisini aktardı. 

"AKP, 'kısıtlı' seçmenleri gerekçe göstererek itiraz etmeyi planlıyor"

"AKP, Büyükçekmece'de aradığını bulamadı" diyen Yardakaş, "Maltepe sayımı da bu yüzden hızlandırıldı. Mazbata pazartesi gelecek; AKP 'yeni bahane' ile itiraz edecek" diye yazdı. İmamoğlu'nun pazartesi günü mazbatasını almasının ardından AKP'nin "eliyle koymuş gibi bildiği' 'kısıtlı' seçmenleri gerekçe göstererek itiraz etmeyi planladığını" söyleyen Yarkadaş, "AKP'de oyun bitmiyor; bu itiraz süreci de Türkiye'yi 4 ay meşgul edecek. Yeter artık; Türkiye'ye yazık!" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

İki kurulla başlayan sayım işlemi daha sonra 12’ye çıkarılmıştı. CHP, işlemlerin daha hızlı sürmesi için bu sayının 30’a yükseltilmesini talep etmişti. YSK, bu talebi kabul etmiş, ancak bunun ardından partililer arasında tartışma yaşanmıştı. Dün akşam saat 20:40 civarında Maltepe İlçe Seçim Kurulu'nun Sandık Sayım Kurulu sayısını ve sayımı hızlandırmak istemesine tepki gösteren MHP ve AKP'liler sayım alanına topluca girmiş ve sayım çalışmaları durdurulmuştu.

TIKLAYIN - Maltepe'de bir grup oy sayımına müdahale etti, polis salona girdi

Dün akşam yaşananları sosyal medya adresinden paylaşan eski CHP milletvekili Barış Yarkadaş, "Bunun üzerine Özel Harekat duruma müdahale etti ve salona girdi. Şu an sayım yapılamıyor" demişti.

Yarkadaş Twitter hesabından, oy sayımına müdahale anının nasıl olduğuyla ilgili tutanağı da paylaşmıştı.

"Maltepe'de AKP ve MHP'lilerin müdahalesi yüzünden sayımlar durmuştu. Bunun üzerine sayıma yarına kadar ara verildi" diyen Yarkadaş, sayım işleminin cumartesi sabahı hâkimlerin verdiği karar üzerine 20 sandık sayım kuruluyla devam edeceğini aktarmıştı.