Gündem

Malatya-Adıyaman’dan sonra Malatya-Elazığ kavgası kapıda

Karaleylek ve Saklıkapı kanyonları sebebiyle anlaşmazlık yaşanıyor

28 Kasım 2019 16:10

Malatya-Adıyaman sınır kavgasından sonra Malatya-Elazığ arasında yeni bir gerilim kapıda. Adıyaman'la husumetini çözen Malatya, Karaleylek ve Saklıkapı kanyonları yüzünden Elazığ'la arayı bozma noktasına geldi.

Sözcü'den Evren Demirdaş'ın haberine göre her şey, Malatya Valisi Aydın Baruş’un; Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı Akuşağı köyü çevresinde mantar toplayan köylüler tarafından keşfedilen, Elazığ Valiliği tarafından Saklıkapı ve Kara Leylek adları verilen kanyonlara sahip çıkmasıyla başladı.

Kanyonları gezen Vali Baruş, “İnşallah Fırat Kalkınma Ajansı ve Malatya Valiliği olarak bazı çalışmalarımız olacak” demesi üzerine sivil toplum kuruluşları ayağa kalktı.

"Her ilin varlıklarına saygı duyulmalı"

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, “Biz il olarak turizmin bölgesel olarak yaklaşılması gereken ve yoğun bir işbirliği gerektiren bir alan olduğunu düşünüyoruz. Her ilin varlıklarına ve değerlerine saygı duyarak ve kısır tartışmalardan uzak durarak hareket edilmesi ehemmiyet arz etmektedir” dedi.

"Yeni bir kriz yaşanmasın"

Elazığ Şehir Meclisi Platformu’nun açıklamasında ise “Hatırlarsanız bundan bir buçuk ay önce Malatyalılar ile Adıyamanlılar arasında sınır yüzünden bir kavga çıkmıştı” denilerek, şu ifadelere yer verildi: “Komşu ilimizin Valisi Sayın Aydın Baruş beyefendiyi yeni bir krize sebep olmamak adına konu hakkında daha hassas davranmaya davet ediyoruz.”

Fırat Kültür Sanat Ve Kalkınma Derneği Başkanı Aygün Çam ise, şu sözlerle Vali Baruş’a tepki gösterdi: “Karaleylek ve Saklıkapı kanyonları Elâzığ'ındır ve öyle kalacaktır tabii ki sadece Malatya değil tüm iller ve dünya buradan faydalanacak ve gezecektir.”

"Malatya sınırlarına taşınması mümkün değil"

AKP Elazığ Milletvekili Metin Bulut da kanyonların fiziki olarak Elazığ sınırında kaldığını ve Malatya sınırlarına taşınmasının mümkün olmadığını belirterek, “Sadece Malatya’dan değil Türkiye’nin her tarafından ziyaretçi bekliyoruz” dedi.