Gündem

Maden Mühendisleri Odası: 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutlayamıyoruz

Madenciler gününe dair açıklama yapan Maden Mühendisleri Odası, "Emeği ile geçimini sağlayan kesimler yaşamlarını açlık sınırının altında aldıkları ücretlerle sefalet içinde sürdürmektedirler" dedi

04 Aralık 2023 14:53

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü vesilesiyle açıklama yaptı.

Evrensel'in haberine göre geçtiğimiz yıl 14 Ekim’de Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessesine (ATİM) ait maden ocağında meydana gelen grizu patlaması nedeniyle madenciler gününün kutlanmadığı belirtilen açıklamada, “Dünya madenciler günümüzü bu yıl da 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız ve on binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem ve 23 Kasım tarihinde Siirt’te meydana gelen kazada iki meslektaşımız ile bir maden işçisinin hayatını kaybetmesi nedeniyle halaylarla türkülerle kutlayamıyoruz” denildi.

Ülkenin, 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar zor günlerden geçtiği söylenen açıklamada, “2023 senesinin sonuna yaklaştığımız bu günler ekonomik, sosyal ve kültürel bakımlardan haklarımızı ciddi bir biçimde geriye götürmüştür. İktidar bloğu çevresinde kümelenen bir avuç asalağın, her türlü kamu imkanını yağmaladığı; bu yağmalamaya itiraz edenlerin ise terörist ve vatan haini ilan edildiği bir dönemden geçmekteyiz. Milyonlarca emekçinin ürettiği katma değerin adil bölüşülmemesi derin gelir eşitsizliklerine sebep olmuş, emeği ile geçimini sağlayan kesimler yaşamlarını açlık sınırının altında aldıkları ücretlerle sefalet içinde sürdürmektedirler. Adil olmayan bu koşullarda yaşamak istemeyen ülkemizin yetişmiş kalifiye genç iş gücünün bir bölümü ülkeyi terk etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

''Mesleğimize, emeğimize, ekmeğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz''

Suriye, Gazze ve Ukrayna başta olmak üzere bölgede, savaş ve çatışmalı ortamların yıllardır sürdüğü belirtilen açıklama şöyle devam etti: “Dünyanın neresinde ve hangi nedenle yaşanırsa yaşansın masum sivillerin ölümüne neden olan katliamların sorumlularını kınıyor, lanetliyor ve her koşulda barış talebimizi yineliyoruz! Toplumumuzun ve onun bir parçası olan biz maden mühendislerinin özlemi, barış içerisinde yaşayabileceğimiz, evrensel hukuk normlarını ilke edinmiş, insan haklarına ve hukuka saygılı mutlu demokratik bir ülke ve dünyada yaşamaktır. Bu özlemle TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz. TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak bağımsızlığı, özgürlüğü, eşitliği, demokrasiyi, gerçek laikliği ve cumhuriyeti savunmaya devam edeceğiz. TMMOB Maden Mühendisleri olarak bilimden, emekten ve halktan yana olmaya devam edeceğiz. TMMOB Maden Mühendisleri olarak mesleğimize, emeğimize, ekmeğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.”