Gündem

Maden-İş Soma Şube Başkanı Şahin: Ülkenin menfaati için direniyoruz

08 Ağustos 2022 12:48

Manisa’nın Soma ilçesinde maden işçilerinin özelleştirmeye karşı direnişi sürüyor. Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Soma Şube Başkanı Şevket Şahin, vatandaşın ucuz kömür alabilmesi için mücadele ettiklerini anlatarak, “Bizim savaşımız Enerji Bakanlığı’yla değil, kömür baronlarıyla, devletin malını peşkeş çekenlerle. Biz kendi demokratik haklarımız için değil, ülkenin menfaatleri için mücadele ediyoruz” dedi.

Cumhuriyet’ten Yusuf Körükmez’in haberine göre, Manisa, Soma’da Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Soma Ege Linyitleri İşletmesi bünyesinde, linyit kömür çıkarılan Eynez’deki açık ocak bölgesinin bir bölümü ihale yapılmaksızın özelleştirildi. Özelleştirmeye tepki gösteren maden işçileri eylem başlattı. Direnişte bir ayı geride bırakmaya hazırlanan işçiler, mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Şahin, “Bizim mücadelemiz hak mücadelesi. İktidar, ‘Aşsız mı kaldınız, işsiz mi kaldınız?’ diyor. Aşsız, işsiz kalmadık ama yarın kalacağız. Çalıştığımız sahayı daraltıyorlar, küçültüyorlar, devleti iş yapamaz hala getiriyorlar. Hazır açık olan yaklaşık 3 milyon ton şu an orada açık. Firma hiçbir emek sarfetmeden, hiçbir dekapaj faaliyeti yapmadan yanı kömürün üstündeki toprağı almadan üzerine konuyor. Biz açık ocak madenciliği yapıyoruz. Kömürü insanlara vatandaşa veriyoruz. Milli Eğitim’e kömür veriyoruz, Milli Savunma’ya kömür veriyoruz. Bu kamu marifetiyle yapılıyor, düşük fiyata yapılıyor” diye konuştu.

Şahin şu ifadeleri kullandı:

“Bizim kömürümüzün piyasaya çıkış fiyatı KDV dahil 2 bin lira. Özel sektör şu anda 4 bin liraya veriyor kömürü, iki katı yanı. Biz açılan bu kömürü niye sunmuyoruz? Talep var, arz etsek o talebi anca karşılarız. Ama maalesef bunlar diyor ki; ‘Ya yetiştiremezsek?’ Yetiştiremezsen git başka bir yerde bunun planlamasını yap, şimdi kömür açıldıktan sonra yapma. Şöyle anlatayım; yemek için malzemeyi bulup, mutfağı bulup, gazı bulup yağı bulup, pişirene kadar bir emek var. Yemeği pişirmede bir emek var. Yemek hazır ve o yemeğe diyoruz ki ‘Biz pişirdik, gelsin birisi yesin, yutsun.’ Böyle bir dünya yok. Biz devletin, vatan evladının malına sahip çıkıyoruz”