Dünya

Macron, yangının 10 gündür sürdüğü bölgeye gitti: İklim krizi kurallarına uygun 'yeniden inşa' sözü verdi

Fransa'nın Gironde bölgesinde hâlâ devam eden orman yangınlarında 20 bin hektar alan yandı

21 Temmuz 2022 07:37

T24 Dış Haberler

Fransa’da aşırı sıcakların tetiklediği orman yangınları sürerken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gironde bölgesini ziyaret etti. Macron, yaşanan yangınlardan sonra Fransa’nın “iklim krizinin dikte ettiği kurallara uygun olarak” yeniden inşa edileceğini söyledi. 

The Guardian’da yer alan habere göre, Portekiz’den Britanya’ya Avrupa’nın dört bir yanında 40 dereceyi aşan hava sıcaklıkları binlerce hektarlık alanın yandığı orman yangınlarını da beraberinde getirdi. Fransa ve İspanya’da bu yıl, altı kat daha fazla ormanlık alan yandı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin güney batısındaki Gironde  bölgesini ziyaret ederek yangınla mücadele edenleri tebrik etti. 

Gironde bölgesinde geçen haftadan bu yana 20 bin hektar alanın yandığı, 37 bin kişinin tahliye edildiği belirtildi. 

Macron, yanan bölgede büyük bir yeniden inşa çalışmasının başlayacağını belirterek “Yangını kontrol altına alacak ve daha sonra yeniden inşa edeceğiz” dedi.

“Akdeniz ülkeleri iklim değişikliğinin sonuçlarını tecrübe ediyor” diyen Macron, yeniden inşa sürecinde daha koruyucu kurallar ve uzun vadeli önleme planıyla hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Fransa’nın Avrupa’daki en modern yangınla mücadele filolarından birine sahip olduğunu söyleyen Macron, Avrupa geneline dağıtılacak bir yangınla mücadele uçağı filosuna ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

Yetkililer, Gironde’de düşen sıcaklıkların yangını kontrol altına almakta olumlu etkisi olduğunu ancak henüz söndürülemediğini söyledi.