Dünya

Macron, Ruanda Soykırımı'nı araştırmak için heyet topluyor

Heyetin Fransa'nın elindeki bütün arşivi incelemesi bekleniyor

05 Nisan 2019 15:49

T24 Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 25 yıl önce yaşanan Ruanda Soykırımı'nın araştırılması için uzman bir heyet topladı. Heyetin Fransa'nın elindeki bütün arşivi incelemesi bekleniyor. 

France 24'ün haberine göre, 1994 yılında yaşanan katliam, Fransa-Ruanda ilişkilerinin yıllardır süren bir gerilim unsuru olmuştu. Macron'un topladığı tarihçi ve araştırmacılardan oluşan 8 kişilik ekibin, Ruanda Soykırımı'nda Fransa'nın yerini araştıracak. Araştırmacılar Tutsi'lerin öldürülmesini anlayabilmek için 1990-1994 arası süreci inceleyecek. 

Araştırmadan alınan bulguların Fransız vatandaşlarına soykırım hakkında doğru bilgilendirme yapmak için kullanılacağı belirtildi. 

Ruanda hükümeti, Fransa'ya Hutu yönetimindeki hükümet zamanında öldürülen 800 bin Tutsi'yle ilgili olarak sorumluluk yüklüyordu. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler ekibiyle Ruanda'da bulunan Fransız askerlerinin katliam yapan bir grubun kaçmasına izin verdiğine yönelik iddialarda bulunuyordu. 

Paris, 25 yıl boyunca iddiaları reddetti; Fransa Ruanda ilişkileri gergin dönemler geçirdi. Son yıllarda iki ülke arasında ilişki, gelişme kaydetse de Macron'un Ruanda tarafından yapılan anma törenleri davetini reddetmesiyle gerginliğini korumuştu.