Dünya

Macron: IŞİD yeniden canlanırsa sorumlusu Türkiye olur

Fransa Cumhurbaşkanı, gelecek haftalarda Erdoğan'la bir araya gelmek için Merkel ve Johnson'la anlaştıklarını bildirdi

18 Ekim 2019 16:44

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği harekatı ‘delilik’ olarak nitelendirdi. “IŞİD tekrar ‘canlanırsa’ bunun sorumlusu Türkiye’dir” diyen Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile gelecek haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye karar verdiklerini açıkladı.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği Hükümet ve Devlet Başkanları liderler zirve toplantısında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Orta Doğu’nun Avrupa için stratejik önemini vurgulayarak “Avrupa, Ortadoğu’da ‘küçük hissedar’ olmaya devam edemez” ifadelerini kullandı.

Fransa lideri dört ülkenin bir araya gelmesinin ‘NATO'nun ne olabileceği ya da ne olması gerektiği‘ konusundaki uyuma katkı sağlayacağını söyledi.

Olası dörtlü zirvenin bir numaralı gündem maddesinin Suriye'de yaşanan gelişmeler olması bekleniyor.

Erdoğan, dün ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığındaki bir heyeti Ankara'da kabul etmiş, görüşmelerden askeri operasyona 120 saat süreyle ara verilmesi kararı çıkmıştı. İki ülkenin yayınladığı 13 maddelik ortak bildiride de NATO ortaklığına vurgu yapan ifadeler yer almıştı. Erdoğan'ın ABD heyetiyle yaptığı görüşmelerin ardından 22 Ekim'de Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir görüşme yapması bekleniyor.