Dünya

Macron, geçici hükûmetin görevini Olimpiyat Oyunları'nın bitimine kadar sürdüreceğini açıkladı

Macron, mevcut geçici hükûmetin 11 Ağustos'ta sona erecek olan Olimpiyatlar süresince "güncel meselelerle ilgileneceğini" söyledi

24 Temmuz 2024 09:07

T24 Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Olimpiyat Oyunları'nın bitimine kadar hükûmetin görevini sürdüreceğini söyledi ve sol ittifakın başbakanı belirleme çağrısını reddetti. 

Macron'un bir televizyon röportajında yaptığı açıklama, bu ay yapılan parlamento seçimlerinde en çok oyu alan sol koalisyonun az tanınan bir devlet memuru olan Lucie Castets'i başbakan olarak seçmesinden kısa bir süre sonra geldi.

Macron, mevcut geçici hükûmetin 11 Ağustos'ta sona erecek olan Olimpiyatlar süresince "güncel meselelerle ilgileneceğini" söyledi.

Macron France 2'ye Castets ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

"Mesele bu değil. Mesele isim değil. Mesele şu: Mecliste hangi çoğunluk ortaya çıkabilir? Ağustos ortasına kadar bir şeyleri değiştirecek durumda değiliz, çünkü bu kargaşa yaratacaktır" 

Macron'un yeni başbakanı ne zaman belirleyeceğine dair kesin bir takvim yok. Parlamento seçimleri, Fransa'nın modern cumhuriyetinde ilk kez ulusal mecliste iktidarda baskın bir çoğunluk yaratmadı. 

2027'ye kadar cumhurbaşkanlığı yetkisine sahip olan Macron, başbakan olarak kimin atanacağı konusunda nihai söz hakkına sahip. Ancak başbakanın güvensizlik oylamasından kaçınmak için milletvekillerinin çoğunluğunun desteğine ihtiyacı olacak.

Kıdemli bir devlet memuru olan Castets, Sciences Po, London School of Economics ve École Nationale d'Administration'dan mezun oldu. Hazine genel müdürlüğünde ve Bercy'nin kara para aklama ile mücadele birimi Tracfin'de çalıştı.

Yeni Halk Cephesi onu "64 yaşında emekliliğe karşı fikir mücadelesinde aktif olarak yer alan, kamu hizmetlerinin savunulması ve geliştirilmesi için ortak mücadelelerin lideri" olarak tanımladı. Ayrıca vergi kaçakçılığı ve mali suçlarla mücadele konusundaki çabalarına da vurgu yapıldı.