Dünya

Macron, Fransa Başbakanı Attal'dan seçimden sonra "istikrarı sağlamak" için görevde kalmasını istedi

Başbakan Attal, dün akşam seçim sonuçlarının netleşmesinden sonra görevinden ayrılacağını duyurmuştu

08 Temmuz 2024 13:47

T24 Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa Başbakanı Gabriel Attal'dan seçimden sonra "istikrarı sağlamak için" görevde kalmasını istedi. Başbakan Attal, dün akşam seçim sonuçlarının netleşmesinden sonra görevinden ayrılacağını duyurmuştu. 

Fransa seçimlerinin dünkü ikinci turunda solcu Yeni Halk Cephesi parlamentoda en yüksek sandalye sayısına sahip olurken Macron'un Ensemble'si ikinci; aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi üçüncü olmuştu. Gözler Cumhurbaşkanı Macron'un hükûmeti kurma görevi için hangi ismi başbakanlığa önereceğinde. 

Fransız basınının Elysee Sarayı'ndan edindiği bilgiye göre, Başbakan Attal, Macron'a istifasını sunmak üzere bugün Elysee Sarayı'na gitti.

Görüşmenin ardından Macron istifayı reddederek, "ülkenin istikrarı" için Attal'dan görevine "şimdilik" devam etmesini istedi.

34 yaşındaki Attal, bu yılın başlarında göreve geldiğinde Fransa'nın en genç başbakanı olarak tarihe geçmişti.

TIKLAYIN | Fransa Başbakanı Attal, istifa edeceğini duyurdu

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, erken genel seçimlerin ikinci turunda sandık çıkış anketlerinin açıklamasının ardından basın toplantısı düzenlemiş ve Macron'a istifasını sunacağını açıklayarak, "Cumhuriyetçi geleneğe sadık kalarak, yarın sabah Cumhurbaşkanı'na istifamı sunacağım" demişti. 

Erken genel seçimin dün yapılan ikinci turunda Yeni Halk Cephesi ittifakı, sandıktan birinci çıkarak Ulusal Meclis'te 178 sandalye elde etti. Macron'un ittifakı 150, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ittifakı ise 125 milletvekili ile Meclis'e girdi.

Ülkede siyasi gelenek gereği, cumhurbaşkanı mecliste çoğunluğu elde eden siyasi oluşumdan başbakan atıyor. Ancak mevzuata göre cumhurbaşkanı bu geleneğe uymayabilir ve istediği kişiyi de atayabilir.