Dünya

Macaristan'da "İstanbul'daki değişimin Budapeşte için ümit kaynağı olduğunu" söyleyen aday kazandı

Karácsony geçen aylarda İmamoğlu'nu ziyaret etmişti

14 Ekim 2019 01:19

Ağustos ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na tebrik ziyaretinde bulunan ve "İstanbul'daki değişimin Budapeşte için ümit kaynağı olduğunu" söyleyen muhalif ittifakın Budapeşte belediye başkanı adayı Gergely Karácsony, Macaristan'ın başkentinde yapılan seçimleri kazandı.

2010'dan bu yana şehir belediye başkanlığını yapan iktidar partisi Fidesz'in adayı İstvan Tarlos, rakibi Karácsony'i sandıkların yüzde 70'i açılmışken arayıp tebrik etti.

Macaristan Başbakanı Victor Orban, "Ulusal seviyede sonuçlar iyi ancak Budapeşte'de üzerine düşünmemiz gereken şeyler var. Budapeşte bugün Gergely Karácsony'i seçme kararı verdi" dedi.

Macaristan'da yapılan yerel seçimlerde muhalefet partileri iktidardaki Fidesz'e karşı farklı şehirlerde tek bir ortak aday çıkarma kararı vermişti. 

Karácsony geçtiğimiz Ağustos ayında İmamoğlu'nu İstanbul'da ziyaret etmişti ve "İstanbul'daki değişimin Budapeşte için ümit kaynağı olduğunu" söylemişti. Karácsony, ayrıca "Kendimize İstanbul ve Varşova'yı örnek aldık, kazanmaya geliyoruz" açıklamasında bulunmuştu.