Dünya

Macaristan Başbakanı Orban: NATO üyeliği konusunda görüşmelerde bulunmak üzere İsveç Başbakanı'na davet mektubu gönderdim

Orban Eylül ayında yaptığı açıklamada Macaristan'ın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için acele etmediğini söyleyerek geçen yıldan bu yana parlamentoda tıkanmış olan sürecin daha da gecikeceğine işaret etmişti

23 Ocak 2024 12:21

T24 Dış Haberler

Macaristan Başbakanı Victor Orban, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'a NATO üyeliği konusunda görüşmelerde bulunmak üzere ziyaret için davet mektubu gönderdiğini duyurdu. 

Macaristan Başbakanı Orban, X hesabından "Bugün Başbakan Ulf Kristersson'a İsveç'in NATO üyeliği konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Macaristan'a yapacağı ziyaret için bir davet mektubu gönderdim" açıklamasında bulundu. 

Macaristan Başbakanı Orban daha önce İsveç'in NATO üyeliği teklifinin onaylanması konusunda Macaristan-Türkiye anlaşması olmadığını, bu konuda ne zaman oylama yapılacağına Macaristan parlamentosunun karar vereceğini söylemişti. 

Orban Eylül ayında yaptığı açıklamada Macaristan'ın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için acele etmediğini söyleyerek geçen yıldan bu yana parlamentoda tıkanmış olan sürecin daha da gecikeceğine işaret etmişti. 

İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, bugün TBMM Genel Kurulu'nda oylanacak. Mart 2023’te Finlandiya’nın katılımı için yapılan oylamada hiçbir siyasi parti grubu ‘hayır’ oyu kullanmamıştı. AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP üyeliğe onay verirken HDP, TİP, BBP, DEVA, DP ve ZP oylamaya katılmamıştı. İsveç’in üyelik protokolünün de TBMM’de kabul edilmesi bekleniyor.