Dünya

Macaristan Başbakanı Orban, muhalefetin İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması için çağrısını yaptığı Meclis oturumunu boykot etti

ABD'nin Budapeşte Büyükelçisi David Pressman'ın da bulunduğu 16 diplomatik temsilciden oluşan bir grup Pazartesi günü Macaristan parlamentosuna gitti

06 Şubat 2024 07:17

T24 Dış Haberler

Macaristan'da iktidardaki Fidesz partisi, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak üzere muhalefet tarafından çağrısı yapılan parlamento oturumunu boykot etti. Macaristan Başbakanı Victor Orban, oturuma katılmadı. Ancak daha önce NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e parlamentoyu "mümkün olan ilk fırsatta onayı tamamlamaya" teşvik edeceği sözünü vermişti. 

Bu arada ABD'nin Budapeşte Büyükelçisi David Pressman'ın da bulunduğu 16 diplomatik temsilciden oluşan bir grup Pazartesi günü Macaristan parlamentosuna gitti. 

"İsveçliler Türkiye'ye gittikleri gibi buraya da gelsinler"

Macaristan parlamentosundaki Fidesz grubunun başkanı Máté Kocsis, Pazartesi günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, onaylamanın parlamentonun Şubat ayı sonunda yapılması planlanan olağan oturumunda gerçekleşebileceğini ancak "bunun için iki başbakanın Budapeşte'de bir araya gelmesinin gerekli olduğunu" söyledi. Kocsis, "İsveçliler için katılım önemliyse, Türkiye'ye gittikleri gibi buraya da gelsinler" dedi.

Öte yandan Macaristan parlamentosu üyesi ve muhalefetteki Momentum partisinin sözcüsü Márton Tompos, "Orbán'ın bu durumları şantaj fırsatı olarak gördüğünü biliyoruz, ancak bir parlamento oturumunu, müttefiklerimizin taleplerini ve Macaristan'ın güvenlik çıkarlarını tamamen görmezden gelmek utanç verici" dedi.