Dünya

Macaristan Başbakanı Orban, "Karışık ırk olmak istemiyoruz" demişti: 20 yıllık danışmanı, "Tam bir Nazi metni" diyerek istifa etti

27 Temmuz 2022 11:32

T24 Dış Haberler

Uzun süredir Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın danışmanlığını yapan Zsuzsa Hegedüs, Orban'ın "Tamamıyla Nazice" bir konuşma yaptığını söyleyerek istifa etti. 

Hegedüs, Orban'ın "Biz karışık ırk olmak istemiyoruz" dediği konuşmanın Nazi Almanyası'nın Propaganda Bakanı Joseph Gobbels'ın kaleminden çıkmış gibi olduğunu belirtti. 

2002'den bu yana Orban'a çalışan ve Başbakan'la ilişkilerini "dostane" diye niteleyen Hegebüs, hbg.hu haber sitesinde yayımlanan istifa mektubunda Macar liderin "liberal olmayan bir yola sapmasından" duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Uzun süre boyunca Orban'ın Yahudi düşmanı olduğu söylemlerine karşı çıktığını söyleyen Hegedüs, Macar liderin son konuşmasının "savunulacak bir yanı olmadığını" ifade etti. Danışman, "Bu utanç verici duruş, ilişkimizi kopardığı için üzgünüm" dedi.

Hegedüs, Orban'ın yaptığı konuşmayı "Goebbels'ın ağzına yakışacak, tam bir Nazi metni" diye nitelendirdi.

Orban'ın ofisi danışmanın istifasını kabul ederken, Orban'ın ırkçı olduğu iddialarını yalanladı. Orban yaptığı açıklamada, "20 yıl birlikte çalıştıktan sonra beni ırkçılıkla suçluyor olamazsın. Benim hükümetimin hem Yahudi düşmanlığına hem de ırkçılığa karşı sıfır tolerans politikası izlediğini en iyi bilenlerdensin" dedi.

Orban hafta sonu Romanya'nın Băile Tuşnad kentindeki bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Batı Avrupa ülkelerini Avrupalı ve Avrupalı olmayan nüfusları "karıştırmakla" suçlamış; ve Macarların "karışık ırk olmak istemediğini" iddia etmişti.