Gündem

Lüleburgaz'da CHP'lilere 3,5 yıl sonra dava

CHP'liler 3,5 yıl önce, Ankara Güvenpark’taki bombalı saldırıyı protesto etmişti

2016’daki basın açıklamasından…

12 Kasım 2019 11:26

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde 3,5 yıl önce Ankara Güvenpark’taki bombalı saldırıyı protesto eden CHP’lilere dava açıldı. Dava açılanlar arasında CHP Lüleburgaz eski İlçe Başkanı Özgür Kaya ile CHP Kadın ve Gençlik Kolları üyelerinin bulunduğu 10 kişi yer alıyor. Davanın konusu ise ‘izinsiz yürüyüş.’ Ancak Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcılığı daha önce aynı olaydan dolayı CHP’liler hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla iddianame hazırlamış, mahkeme de suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle iddianameyi iade etmişti. CHP’nin eski ilçe başkanı Özgür Kaya ise davanın protesto yürüyüşünden 3,5 yıl sonra açılmasına tepki göstererek, kendilerine bir mesaj verilmek istendiğini söyledi.

İlk duruşma 14 Kasım'da

CHP Lüleburgaz İlçe Örgütü, 2016’da Ankara’da 36 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı sonrası 150 kişiyle birlikte ilçede basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. İlçe örgütü, Lüleburgaz Kaymakamlığı’na yazı yazarak, Kongre Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştireceklerinin bilgisini verdi. Basın açıklamasını yaptıktan sonra dağılan partililere Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla iddianame hazırladı. Mahkeme ise iddianameyi iade etti. Aynı savcılık bu kez partililer hakkında, ‘Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma’ suçlamalarından yeni iddianame hazırladı. Mahkeme iddianameyi kabul ederek 14 Kasım’a (Perşembe) duruşma günü verdi.

"Hukuki değil siyasi"

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre hakkında dava açılanlardan dönemin ilçe başkanı Özgür Kaya, yaşananların bir mesaj olduğunu söyleyerek, “Olaydan 3,5 yıl geçtikten sonra İstanbul seçimlerinin hemen ardından tüm Türkiye’de başarılı olan CHP örgütlerine yönelik açılan bu davalar hukuki değil siyasidir” dedi.

"Terör eylemini protesto etmek suç sayılabilir mi?"

Kaya şöyle devam etti:

“Ülkemizdeki herhangi bir terör eylemini protesto etmek suç sayılabilir mi? Basın açıklamasına Türk bayrağı ile katılmak suç sayılabilir mi? Lüleburgaz Kaymakamlığı’na dilekçe vererek yaptığımız basın açıklaması nasıl bir suç olabilir? Savcılık iddianamesinde Anayasa’nın 34’ncü maddesine atıf yaparken; ‘herkes önceden izin almadan silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir’ diyen Anayasa’yı geçersiz kılarak bir kanun maddesini Anayasa’nın üstüne nasıl çıkarabilir? Bu dava akıl ve vicdandan uzak İstanbul ve Lüleburgaz seçimlerinde partimizin aldığı tarihi başarıları gerçekleştiren CHP örgütlerimizi sindirmeye yönelik bir girişimdir.”

"Davayı açanlar halkın ve tarihin karşında mahcup ve mahkum olacak"

“Ancak herkes bilmelidir ki hepimizin ortak eseri olan Cumhuriyet’in kurucusu CHP, hepimizin ortak değeri olan Türk bayrağının taşınmasının suç kabul edilmesine izin vermeyecektir” diyen Kaya son olarak şöyle devam etti:

“Partimiz 15 Temmuz’da FETÖ terör örgütünün darbe girişiminin karşısında olduğu gibi ülkemizdeki her türlü terör örgütünün ve terör eyleminin karşısında olacak ve terörün bir insanlık suçu olduğunu söylemeye devam edecek. Bizler inanıyoruz ki Ankara’da İstanbul’da ve Lüleburgaz’da aklı ve vicdanı olan hakimler vardır ve adalet mutlaka tecelli edecek. Bu dava beraatla sonuçlanacak ve bu mesnetsiz davayı açanlar halkın ve tarihin karşında mahcup ve mahkum olacak.”