Dünya

Lufthansa kabin ekibi, Almanya'da iki günlük yeni grev çağrısında bulundu

10 Mart 2024 08:03

T24 Dış Haberler

Lufthansa'nın kabin ekibi sendikası, Almanya'nın en işlek iki havalimanı olan Frankfurt ve Münih'te iki günlük yeni bir grev çağrısında bulundu.

Salı ve Çarşamba günleri gerçekleşecek olan bu grev, Alman havayolu şirketini etkileyen bir dizi grevin sonuncusu.

Sendikanın duyurusu, Lufthansa'nın 2023 yılı için rekor kâr açıklamasından günler sonra geldi. Lufthansa yaklaşık 100 bin yolcunun grevden etkilenebileceğini açıkladı. Sendika, grevin Salı günü Frankfurt havalimanından yapılacak tüm kalkışları ve Çarşamba günü Münih'ten yapılacak tüm uçuşları kapsayacağını söyledi.

Bu durumun hem Lufthansa'yı hem de kısa mesafeli uçuşları olan, daha düşük maliyetli yan kuruluşu Cityline'ı etkileyeceği belirtildi.

Bağımsız Uçuş Görevlileri Örgütü (UFO), Lufthansa'daki 18 bin ve Cityline'daki bin üyesi için yüzde 15 ücret artışı ve 3 bin euro enflasyon tazminatı ödemesi talep etti. UFO üyelerinin yüzde 96'sından fazlasının grev lehinde oy kullandığı belirtildi.

UFO yönetim kurulu başkanı Joachim Vazquez Buerger, sendikanın bu kararı almaktan "derin üzüntü" duyduğunu söylerken, yolculardan grevin yol açtığı her türlü rahatsızlığı "mazur görmelerini" istedi.

Almanya'daki Lufthansa yer personelinin greve gitmesinin ardından yaklaşık 200 bin yolcu gecikme ve iptallerden etkilendi.

Greve öncülük eden Ver.di sendikası, 25 bin yer personeli üyesinin yüzde 12,5 ücret artışı ya da ayda en az 500 euro daha fazla ücret ve enflasyon telafisi ikramiyesi istediğini söyledi.

Lufthansa ücretleri yüzde 10 oranında arttırmayı teklif ettiğini söyledi ancak Ver.di bu teklifin yeterli olmadığını ve havayolu şirketinin yüksek kar elde etmesine rağmen yer personelinin ancak asgari ücret alabildiğini belirtti.