Dünya

Lübnan'da Filistinli gruplar arasında çatışma çıktı, 6 kişi öldü

31 Temmuz 2023 10:48

T24 Dış Haberler

Lübnan'da bulunan Filistinlilerin yaşadığı bir mülteci kampında, başlıca güç olan El Fetih'in İslamcı gruplarla girdiği iki gün süren çatışmalarda en az altı kişinin öldüğü duyuruldu.

Güvenlik kaynakları çatışmaların cumartesi günü, İslamcı bir grubun liderine düzenlenen başarısız bir suikast girişimiyle başladığını açıkladı. Takip eden çatışmalarda İslamcı grupların El Fetih genel merkezine saldırılar düzenlediği belirtildi.

Pazar günü ise bir El Fetih komutanının, ülkenin güneyindeki sahil kenti Sidon yakınlarında bulunan, yoksul insanların yaşadığı ve kalabalık Ain el-Hilweh kampında öldürüldüğü aktarıldı. Saldırıda, komutanın yardımcılarından dördünün de yaralandığı, sonrasında aldıkları yaralar nedeniyle öldüğü ifade edildi. Kamptaki çatışmaların pazar gününün ilerleyen saatlerinde şiddetlendiği ifade edildi.

Reuters'ın haberinde çatışmaların, Lübnan Hizbullahı ve güney Lübnan'da hakim olan müttefiki Emel hareketi temsilcilerinin de katıldığı, rakip Filistinli gruplar arasında yapılan bir toplantıda ateşkese varılmasının ardından azaldığı ancak tamamen durmadığı kaydedildi.

Mülteci kampında yaşayan yaklaşık 50 bin kişiye temel hizmet sağlayan Birleşmiş Milletler kuruluşu, çatışmalarla birlikte kamptaki operasyonlarını askıya aldığını açıkladı.

BM Lübnan yetkilisi Dorothee Klaus, sosyal medya platformu Twitter'dan yayınladığı mesajda çatışmaların BM tarafından işletilen iki okula zarar verdiğini söyledi ve "tüm militan tarafları sivillerin güvenliğini sağlamaya ve BM binalarının dokunulmazlığına saygı göstermeye" çağırdı.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, "yabancıların hesaplaşmasında bir kez daha ülkesinin bedel ödediğini" söyledi.

Lübnan'daki 12 Filistinli Mülteci Kampında, toplamda yaklaşık 400 bin mültecinin yaşadığı aktarıldı.