Dünya

Lolita, 53 yıldır esaret altında olduğu Miami Akvaryumu'ndan kurtarılamadan hayatını kaybetti

"Onunla vakit geçirme ayrıcalığına sahip olanlar onun güzel ruhunu sonsuza dek hatırlayacaktır"

19 Ağustos 2023 12:24

Miami Akvaryumu'ndaki orka balinası Lolita, elli yıllık esaretinden kurtarılması için planlar yapılır dün hayatını kaybetti. 

Akvaryum, adı Toki olarak değiştirilen balinanın, böbrek rahatsızlığı nedeniyle sağlık sorunları yaşadığını duyurdu. Akvaryumun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Toki, hikayesini dinleme şansına sahip olan herkes ve özellikle de onu ailesi olarak gören Lummi ulusu için bir ilham kaynağıydı. Onunla vakit geçirme ayrıcalığına sahip olanlar onun güzel ruhunu sonsuza dek hatırlayacaktır" denildi. 

56 yaşındaki Lolita, esaret altındaki en yaşlı orkalardan biriydi. Hayvan hakları aktivistleri, onun Kuzeybatı Pasifik'teki evine dönmeyi hak ettiğini savunarak yıllarca özgürlüğü için mücadele etmişti. 

Lolita'nın hayatı bir hayatta kalma hikayesi

Lolita'yı özgürlüğüne kavuşturma çabalarının ön saflarında yer alan hayvan hakları grubu Toki'nin Dostları'nın lideri Pritam Singh, geçtiğimiz ilkbaharda onu doğal yaşam alanına götürme planını açıkladığı basın toplantısında, Lolita'nın hayatı boyunca çok şey atlattığını söylemişti. 

1970 yılında Lolita ve diğer bazı balinalar Seattle yakınlarındaki Puget Sound'da bir sürünün şiddetli bir şekilde avlanması sonrası esaret altına girdi. Yakalama sırasında dört yavru balina ve bir yetişkin öldürüldü.

1980 yılında akvaryumda Lolita, eşi Hugo'yu kafasını defalarca tankına çarpması sonucu geçirdiği beyin anevrizması nedeniyle kaybetti.

Singh, Mart ayında yaptığı açıklamada "Biz insanların ona dayattığı zorluklara göğüs gerdi. Tutsaklığı ve ailesinin ölümü boyunca yaşadı; diğer ailesinin ölümü boyunca yaşadı ve uzun yıllar boyunca bu küçük tankta kalarak yaşadı. Onu gördüğünüzde, onun yaşam gücü sizi gözyaşlarına boğuyor." dedi. 

Dünya Lolita'nın esaret altındaki ölümüne tepkili

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) Başkanı Ingrid Newkirk, Lolita'nın esaret altındaki ölümünün ardından şu açıklamayı yaptı:

"İyi kalpli insanlar Miami Akvaryumu'nda Lolita'nın beton bir hücredeki cehennem hayatına son vermesi ve onu derinlere dalabileceği, okyanusun akıntılarını hissedebileceği ve hatta annesi olduğuna inanılan orka ile yeniden bir araya gelebileceği deniz kenarındaki bir sığınağa bırakması için yalvardı ancak onu deniz kenarındaki bir sığınağa taşıma planları çok geç kaldı. Lolita 53 yıllık esaretinden bir dakika bile özgür kalamadı.

PETA, aileleri Lolita'nın anısını deniz parklarını asla ziyaret etmeyerek onurlandırmaya çağırıyor ve Akvaryum'a, Lolita'nın tank arkadaşı olan yunusu, ölü sayısı artmadan önce diğer yunuslarla birlikte bir deniz barınağına gönderme planlarına devam etmesi ve SeaWorld'ün bu trajediden ders çıkararak yaklaşık 54 yıldır küçük tanklarda hapsedilen orka Corky'yi Lolita'nın kaderini paylaşmadan önce serbest bırakması çağrısında bulunuyor"