Gündem

Lise öğrencilerinden depremde can kaybını önleyecek Newton formülüyle çözüm

"Deprem bölgesinden gelen arkadaşların evlerinin yıkılmamasına rağmen düşen eşyalardan dolayı zarar gördüklerini öğrendik"

07 Mart 2024 10:35

Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi 10'uncu sınıf öğrencileri Arda Çağrı Kalaycı ile Ahmet Enes Yiğit, deprem bölgelerinde eşyaların can kaybı ve yaralanmalara yol açmasını önlemek için Newton yasası ile devrilme momenti kullanarak bir formül geliştirdi. Danışman öğretmenleri Meliha Büyükaydın'la deprem bölgesindeki konutlarda kullanılacak eşyaların boyutlarını da belirleyen Kalaycı ve Yiğit, geliştirilen formül ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Erzurum Bölge Yarışmaları'na katıldı.

Yüksek olmayan geniş eşyalar önemli

Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Ahmet Enes Yiğit, "Deprem bölgesinden gelen arkadaşlarla sohbet ederken evlerinin yıkılmamasına rağmen düşen eşyalardan kaynaklı zarar gördüklerini öğrendik. Biz de o sırada yarışma için proje konusu belirlemeye çalışıyorduk. Depremzede arkadaşlarla görüşme sonrası projemizin bu konuda olmasına karar verdik" diye konuştu.

Deprem sırasında devrilen eşyaların yaralama ve ölümle sonuçlanan olaylara meydan vermemesi için Newton yasası ile devrilme momentini kullanarak bir formül geliştirdiklerini ifade eden Arda Çağrı Kalaycı, "Deprem anında eşyaların kendi stabilitesini koruyabilmesi, boyutları arasındaki ilişkiye bağlıdır. Yaşam üçgeninde en güvenilir eşya içi dolu bazalı yataklar bulunmuştur. Gelen deprem kuvveti ve depremin ivmesi hesaplandığında bir eşyanın güvenilirliğini belirleyen eni ve boyu arasındaki ilişki 7,5 kattır. Yüksek olmayıp geniş olan eşyalar daha güvenilirdir" dedi.

"Deprem yönetmeliğine eşyalar da dahil edilmeli"

Amerika Jeoloji Derneği istatistiklerine göre ölüm ya da yaralanmalarda düşen eşyaların rolünün oldukça fazla olduğunun tespit edildiğini belirten danışman öğretmen Meliha Büyükaydın, şunları söyledi:

"Çağımızın en büyük problemi deprem. Biz de öğrencilerimizle bunun üzerinde bir araştırma yapmak istedik. Devrilme momentinden faydalanarak eşyaların güvenilirliğini ölçmek istedik. En son nihai amaç olarak ulaşmak istediğimiz nokta Türkiye'de deprem yönetmeliğinde eşyalarla ilgili bir düzenlemeye rastlamadık. Eşyalarla ilgili bir deprem yönetmeliğinin olmadığını gördük. Bizim araştırmalarımızda elde ettiğimiz formüle göre eşyaların en ve boy oranına göre deprem riskli olan bölgelerde bu förmüle göre eşya üretilmesi gerektiğini iddia ediyoruz. Örnek vermek gerekirse deprem kuşağı bölgesinde eşyanın boyu 150 santimetreden uzun 200 santimetreden alçak genişlikte olmaması gerektiğini iddia ediyoruz. Daha uzun olan bir gardrop kendi stabilitesini deprem anında koruyamamaktadır. Bundan dolayı eşyaların deprem anında öldürücü değil, kendi stabilitesini koruyarak koruyucu konuma geçmesini hedefliyoruz."