Dünya

İsveç'te yaşayan Türk ailelerden 'Lilla Aktuellt' programına tepki

Ailelerin yaptığı paylaşımların ardından T.C. Stokholm Büyükelçiliği yayıncı kuruluştan özür beklediklerini ifade etti

27 Ekim 2019 15:30

İsveç’teki ilkokullarda çocuklara zorunlu olarak izletilen ‘Lilla Aktuellt’ adlı bir televizyon programında, Türkiye'nin Hristiyan ve Kürtleri katleden devlet olarak gösterilmesine Türk ailelerden tepki geldi. 

İsveç'teki eğitim kurumlarında yaşanan bu duruma tepki gösteren aileler, ilkokul çocuklarına gerçeklerin çarpıtılarak gösterildiğini iddia etti. Benzer şikâyetlerde bulunulması üzerine harekete geçen Türkiye Cumhuriyeti Stokholm Büyükelçiliği, yaşananlarla ilgili yayıncı kuruluştan özür beklediğini iletti. 

Sosyal medyada yayıldı

Zeliha Cömert Taşkın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ilkokula giden çocuğunun, kendisine Türkiye’nin neden Kürtleri ve Hristiyanları katlettiğini sorduğunda çok şaşırdığını belirtti. Oğluna bunu nerden çıkardığını sorduğunda, okulda 'Lilla Aktuellt' izledik orda öğrendim cevabını aldığını söyleyen Taşkın, paylaşımının devamında okul yönetimine tepki göstererek, çocuklar arasında Türk-Kürt ayrımcılığı yapıldığını, oysa Türkiye’nin sadece bir terör örgütü ile mücadele ettiğini, hiç kimseye saldırmadığını, okul yönetimine aktardığını paylaştı.

Arkadaşları tarafından dışlanmış

Öte yandan, İsveç’te yaşayan Derya Mert, toplantı için okula gittiğinde kızını hüngür hüngür ağlar halde bulduğunu sosyal medya hesabından paylaştı. Mert, sebebini kızına sorduğunda ‘Lilla Aktuellt’ programını izledikten sonra arkadaşlarının kendisini dışladığını ifade ettiğini kaydetti. Yine ismini saklı tutmak isteyen bir Türk anne, sosyal medya hesabından söz konusu programın okulda gösteriminden sonra çocuğunun diğer öğrencilerin aşağılamasına maruz kaldığını paylaştı.

İsveç Stokholm Başkonsolosluğu'ndan duyuru

Aynı konunun çok sayıda aile tarafından sosyal medyada paylaşılmasıyla, Stokholm Büyükelçiliği, konuyu yetkili makamlara taşıdığını belirtti. Büyükelçiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifade yer aldı: 

“İsveç devlet televizyonunda yayınlanan ‘Lilla Aktüelt’ adlı programın 11 Ekim 2019 tarihli bölümünde, ülkemize yönelik olarak yer alan gerçek dışı ve yanlı ifadelere ilişkin protesto mektubumuz, bugün anılan televizyonun yetkililerine iletilmiş ve ülkemizden özür dilenmesi talep edilmiştir.  Konu yakından takip edilecek olup gelişmelerden vatandaşlarımıza bilgi sunulacaktır.”

1993 yılından bu yana yayımlanan Lilla Aktuellt isimli çocuklara yönelik haber programının 11 Ekim günü yayımlanan bölümünde Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin gerçeği yansıtmayan görüntüler yer aldı. Bazı okulların bu programı çocuklara izlettirmeyi reddettiği öğrenilse de yaşanan durum sosyal medyada kısa sürede yayıldı. (DHA)