Dünya

"Libya'da Türkiye'ye ait drone imha edildi" iddiası

General Hafter'in başkent Trablus'u ele geçirme girişimi devam ediyor

06 Haziran 2019 16:11

Libya'nın doğusunu kontrol eden Birleşik Arap Emirlikleri destekli General Halife Hafter'in başkent Trablus'u ele geçirme girişimi sürerken, Türkiye'nin Hafter'e karşı Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek amacıyla gönderdiği insansız hava araçlarından (drone) birinin imha edildiği öne sürüldü.

General Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu, dün gece Trablus'taki Mitiga havalimanının askeri pistinde park halinde bulunan bir Türk insansız hava aracını imha ettiklerini duyurdu. Yetkililer ise sivil havalimanından uzak bir noktaya saldırı düzenlendiğini doğruladı ancak Türkiye'ye ait drone iddiası hakkında açıklama yapılmadı. Havalimanından yolcu uçaklarının kalkmaya devam ettiği de belirtildi.

Libya Ulusal Ordusu, geçtiğimiz cumartesi günü de başkent Trablus'un 80 kilometre güneyinde yer alan Geryan şehri üzerinde Türkiye'ye ait bir drone düşürdüklerini iddia etmişti.

Ne olmuştu?

Libya'da 42 yıllık Muammer Kaddafi yönetiminin NATO destekli isyanla devrilmesinden bu yana iktidar mücadelesi devam ediyor. Son olarak, ülkenin doğusunu kontrol eden askeri güçlerin Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Suudi Arabistan destekli lideri General Hafter, 4 Nisan'da Trablus'u ele geçirmek için bir saldırı başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ve Trablus'u kontrol eden Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ise bu saldırıya karşı koyacaklarını açıklamıştı. O tarihten bu yana, Türkiye'nin Hafter'e karşı UMH'ye çok sayıda silah ve askeri araç gönderdiği iddia ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) son istatistiklerine göre söz konusu çatışmalarda 40'ı sivil olmak üzere 607 kişi ölürken, 117'si sivil 3 bin 261 kişi de yaralandı.