Dünya

Letonya, Sovyetler Birliği döneminden kalma bir heykeli yıkma kararı aldı

Karar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşılık alındı

Getty Images

23 Ağustos 2022 11:16

Letonya, Sovyetler Birliği döneminden kalma 80 metrelik bir heykeli, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgaline tepki olarak yıkma kararı aldı.

Eski bir Sovyet federatif cumhuriyeti olan Baltık ülkesi Letonya, başkent Riga'da bulunan, Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanya'sına karşı kazandığı zaferi simgeleyen bir heykeli yıkma kararı aldı. Şehir yönetiminden pazartesi günü yapılan açıklamada, komünist dönemden kalma 80 metrelik heykelin patlayıcı madde kullanılmadan yıkılacağı belirtildi.

Politico'nun aktardığı habere göre, Riga Belediye Başkanı Martins Stakis, heykelin yerel değil, ulusal bir sorun olduğunu belirtti ve Sovyetler'in Letonya'yı işgalini temsil ettiğini söyledi. Riga şehrinin icra direktörü Janis Lange ise heykelin Rusya'nın savaş suçlarını yansıttığını vurguladı.

1985 yılında inşa edilen heykelde, bir Kızıl Ordu askeri ve kadın, Sovyetler Birliği'nin 2. Dünya Savaşı'nda kazandığı zaferi temsil ediyor. Riga'daki Zafer Parkı'nda bulunan heykelin yanında bir de dikilitaş bulunuyor.

Geçen hafta benzer bir kararı Estonya almıştı. Talin yönetimi, Sovyetler Birliği döneminden kalma T-34 tankı heykelini kaldırmıştı. Tank, Sovyetler Birliği'nin 2. Dünya Savaşı sırasında, 1944'de Estonya'ya girişini ve ülkenin kontrolünü ele geçirmesini simgeliyordu.