Dünya

Le Monde: Yeni Zelanda saldırısının ardından Ankara ve Canberra arasında gerginlik

Avustralya Başbakanı, "Ankara-Canberra arasında her seçenek masaya yatırılıyor" dedi

20 Mart 2019 08:33

Fransız gazete Le Monde, Yeni Zelanda saldırısı sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Yeni Zelanda ve Avustralya hükümetlerinin tutumuna yönelik sözleri üzerine Avusturalya ve Yeni Zelanda'dan gelen tepkilere yer verdi. “Yeni Zelanda saldırısının ardından Ankara ve Canberra arasında gerginlik” başlıklı haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pazartesi günü yaptığı açıklamada Yeni Zelanda’da yaşanan saldırının Türk ve İslam dünyasına yapıldığı ve organize bir eylem olduğunu söylediği hatırlatıldı.  Erdoğan’ın “16.500 kilometre uzaktaki Yeni Zelanda’dan gönderdikleri mesajla bizi test etmeye çalışıyorlar” dediği belirtildi.

"Yeni Zelanda saldırısının ardından Ankara ve Canberra arasında gerginlik" başlığıyla Le Monde'da yer alan haber şöyle: 

Avusturalya Başbakanı Scott Morrison, 20 Mart Çarşamba günü yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı  Tayyip Erdoğan’ın Yeni Zelanda saldırısı sonrasında söylediği sözleri, “düşüncesiz ve onura dokunan” olmakla suçladı. Morrison, Avustralya’nın başkenti Canberra ve Ankara konusunda ilişkilerle ilgili olarak “her seçenek masaya yatırılıyor” yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü’nde yaptığı konuşmada,  özellikle Avustralya askerlerinin Çanakkale savaşında ölen askerlerden beri Türklere düşmanlık beslediğini belirttiği ve "Dedeleriniz geldi, kimi ayaklarının üzerinde kimi tabutla geri döndü. Aynı niyetle gelecekseniz bekleriz. Sizi de dedeleriniz gibi uğurlayacağız. Kıyamete kadar burada olacağız. İstanbul'u Konstantinapol yapamayacaksınız" sözleri üzerine Avusturalya’dan tepki gelmişti.

Avustralya Başbakanı Morrison, Erdoğan’ın sözlerine tepki olarak “Türk lider Erdoğan’ın sözleri şu an içinde bulunduğumuz hassas dönemi için oldukça düşüncesizce ve Avusturalyalılara karşı onur kırıcı” dedi.

Morrison, Erdoğan’ın saldırı sonrası Avustralya ve Yeni Zelanda’nın tutumunu eleştirdiği sözlerini “adice” olarak tanımladı.

Morrison, Türkiye Büyükelçisiyle görüşme yaptıktan sonra, yaptıkları açıklamaların “mazereti olamayacağını” söyledi ve başka tedbirlere yönelmeden önce Türkiye hükümetini uyardığını belirtti.

Türkiye’deki Avustralyalı vatandaşlarını ihtiyatlı davranmaya çağıran Başbakan, Canberra’nın Türkiye’ye seyahat uyarılarını yenileyeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları Yeni Zelanda’dan da tepki çekti. Pazartesi gününden sonra Yeni Zelanda Başbakanı Winston Peters, Erdoğan’ın saldırıyı siyası amacı için kullandığını belirtti. Peters, Erdoğan’ın sözlerinin Yeni Zelanda vatandaşlarını tehlikeye attığını vurguladı.