Politika

Laiklik İhlalleri raporu: Martta 259 laiklik karşıtı uygulama hayat buldu

08 Nisan 2024 16:35

Laiklik Meclisi, Laiklik İhlalleri Mart 2024 raporunu yayımladı. Rapora göre; Mart ayı boyunca laiklik ihlalleri yerel seçime yaklaşırken arttı. Ayrıca mart ayında Laiklik Meclisi, tespit edebildiği 259 laiklik karşıtı eylemin gerçekleştiğini kaydetti. 

Rapora göre geçtiğimiz ay 259 laiklik karşıtı eylem ve uygulama yaşandı. Raporda ihlallerin tespit edilebilenden çok daha fazla sayıda olduğu da ifade edildi.

Özellikle yerel seçimler yerel seçimler öncesinde düzen partilerinin laikliğe aykırı uygulamalara hız verdiğine dikkat çekilen raporda yine ramazan etkinlikleri adı altında devlet, bürokrasi, siyasi partiler aracılığıyla laiklik karşıtı uygulamalara imza atıldığına dikkat çekildi.

Raporun ilgili bölümü şu şekilde:

"Yerel seçim propaganda süresince AKP, HÜDA PAR ve YRP’nin yanı sıra, ana muhalefet partisi ile birlikte diğer siyasi partilerin birçoğunun adaylarının ve yöneticilerinin de tarikat ve cemaatler ile aşiretlerden destek ve miting kürsülerinde Kur’an ayetleri okuyarak oy istemesi, Şeyh Sait, Saidi Nursi gibi laiklik ve Cumhuriyet düşmanlarını miting kürsülerinden halk kahramanı ilan etmesi gericiliğin bir bütün olarak siyasette yerleştiğini ortaya koymakta, Anayasa’ya ve yasalara aykırı olan tarikat ve cemaatleri meşrulaştırmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ÇEDES projesi kapsamında, Mart ayı boyunca Ramazan etkinlikleri adı altında, Türkiye çapında okul öncesinden başlamak üzere, ortaokul, lise ve üniversitelerde din görevlileri derslere girerken, müftülükler ile çeşitli tarikat ve cemaat uzantısı dernekler MEB, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın işbirliğinde çocukları ve öğrencileri hedefleyen programlar düzenlemişlerdir. Bütün bu hamleler gerici kuşatmada toplumsal dönüşümün çocuklar ve gençler üzerinden gelecek kuşakların hedef alındığını ortaya koymaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı’nın eğitim ve toplumsal yaşamı dönüştürmek üzere yürüttükleri faaliyetlerle birlikte, tarikat ve cemaatlerin kamu kurumları ve belediyelerdeki etkisi ve buralardaki faaliyetlerinin yanı sıra yurt dışı programları da artarak devam etmiştir.

259 laiklik karşıtı eylem

Laiklik Merkezi İzleme Merkezi olarak bu gündemlerden ulaşabildiklerimizin ayrıntılı dökümleri 259 ana başlık ve alt başlıklarıyla birlikte aşağıdaki Mart 2024 Laiklik İhlalleri Raporu’nda yer almaktadır. Mart ayı boyunca özellikle Türkiye çapında okul ve yurtlardaki laiklik karşıtı faaliyetler ile belediyeler ve siyasi partilerin laiklik ihlallerinin bu rapordakinden çok daha fazla sayıda olduğunu belirtmek gerekir."

Raporun tamamı için tıklayın