Dünya

‘Kuzeye’ gitmek için yola çıkan yüzlerce sığınmacı Yunanistan sınırında

Polis, yer yer sığınmacılara müdahale etti

05 Nisan 2019 18:07

T24 Dış Haberler
Gonca Tokyol

Yunanistan’daki yüzlerce sığınmacı, ‘bir araya gelerek kuzeye yürümek’ amacıyla ülkenin kuzey sınırında toplandı. Arnavutluk sınırındaki Diavata kampı yakınlarında bir araya gelen yüzlerce sığınmacı, ‘Umut Kafilesi’ isimli sosyal medya oluşumunun çağrısı üzerine bir araya geldi.

Kathimerini’deki habere göre Yunan polisi, perşembe günü Selanik yakınlarındaki Diavata kampı etrafında 500’den fazla sığınmacının toplandığını aktardı. Bölgeye çadırlar kuran ve Kuzey Makedonya’ya geçmeyi talep eden sığınmacıların yanında küçük çocukların da bulunduğu belirtilirken, onlarcasının da bu bölgeye doğru yürümeye devam ettiği belirtildi.

Polis, sınıra doğru yürümeye çalışan sığınmacılara müdahale etti

Reuters haberinde bölgeye ulaşan kişi sayısının artmasıyla birlikte polis ile sığımacılar arasında yaşanan gerilimin arttığı ifade edildi. BBC haberinde de Diavata kampının dışında konaklayan sığınmacıların polise sopa ve taş fırlattığı, polisin de biber gazıyla yanıt verdiği kaydedildi. unanistan'ın resmi haber ajansı ANA/MPA'nın verdiği bilgilere göre sığınmacıların kurdukları çadırları ve eşyaları toplayarak sınıra doğru hareket etmeleriyle birlikte belli bir mesafeden çevrelerini güvenlik çemberine alan polis duruma müdahale etti. 

Reuters’a konuşan Iraklı Kürt Dario, “Yarın ve bugün buraya gelen tüm insanlarla birlikte sınıra gideceğiz. Herhangi bir sınıra, sınırları açmamız lazım” dedi ve Yunanistan’ı kastederek “Burada hayat iyi değil, zor” diye ekledi.  BBC’ye konuşan 24 yaşındaki Iraklı Kürt sığınmacı Karzan Abdullah, “12 aydır Yunanistan’da yaşıyorum. Avrupa’ya gitmek zorundayım çünkü burada artık hayat yok. Bize Yunanistan-Kuzey Makedonya sınırının bugün açılacağı bilgisi geldi. Kafileye katılmak isteyen bazı arkadaşlarım ise Atina’daki tren istasyonunda polis tarafından engellendi” dedi. Kathimerini, Atina’daki Larissa tren istasyonunda onlarca sığınmacının raylar üzerinde eylem yaptığını aktardı.

Birleşmiş Milletler uyardı

Sığınmacılar, kendilerine ‘Umut Kafilesi’ adını veren bir grubun sosyal medya üzerinden yaptığı çağrı sonrasında örgütlenmişti. Yunanistan medyası ise sığınmacıların ‘sahte haberler’ nedeniyle bölgeye yöneldiği yorumunda bulunuyor. Bölgede bir araya gelen sığınmacıların amacı, AB-Türkiye arasında imzalanan anlaşma öncesindeki duruma benzer bir şekilde sınırdan geçerek Batı Avrupa ya da Nordik ülkelerine ulaşabilmek.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (UNHCR) yapılan açıklamada ise sığınmacılar ‘sahte haber’ ve ‘yanlış bilgi’ olarak adlandırılan söylentilere karşı uyarıldı. UNHCR, açıklamasında “Lütfen karadan da olsa, denizden de olsa resmi olmayan eylemliliklere karşı dikkatli olun. Bunlar riskli ve tehlikeli. Sınırları düzensiz olarak geçmeyi amaçlamak çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanıyor ve gözaltı, tutukluluk, ailelerin ayrı düşmesi ve hatta ölümle sonuçlanabiliyor” dendi.