Kuzey Makedonya'nın NATO'ya üyelik protokolünün onaylanmasına ilişkin yasa teklifi TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran, "Tüm Balkan ülkelerinin üyesi olduğumuz NATO'ya ve üyelik müzakereleri yürüttüğümüz AB'ye katılımını destekliyoruz" dedi.
TBMM Dışişleri Komisyonu'nda 'Kuzey Atlantik Anlaşmasına Kuzey Makedonya Cumhuriyetinin Katılımına İlişkin Protokül’ün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi' kabul edildi. Türkiye’nin Kuzey Makedonya’nın üyeliğini onay süreci ise teklifin TBMM Genel Kurulu’nda da görüşülüp Resmi Gazete’de yayımlanması ile tamamlanmış olacak.
Komisyondaki görüşmelerde ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Türkiye’nin Kuzey Makedonya dâhil tüm Balkan ülkelerinin NATO ve AB’ye katılımını desteklediğini ifade etti.
Kıran, "2008 Bükreş Zirvesi’nde alınan karar uyarınca Kuzey Atlantik Anlaşması’na Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin katılımına ilişkin protokol 6 Şubat 2019 tarihinde NATO karargâhında tüm müttefikler tarafından imzalandı. Katılım protokolünün tüm müttefik ülkelerdeki iç onay sürecinin tamamlanmasından sonra Kuzey Makedonya’nın 1949 tarihli Kuzey Atlantik Anlaşması’na imzacı olmaya davet edilmesi bekleniyor. Anlaşmanın yürürlük kazanmasıyla birlikte Kuzey Makedonya NATO’nun 30’uncu üyesi olacak. Hâlihazırda, protokolün NATO ülkeleri nezdindeki onay süreci devam ediyor. Bugüne kadar 14 müttefik onay süreçlerinin tamamlandığını resmen bildirdi ama katılım protokolü esasen 17 müttefik ülke tarafından Parlamentoda onaylanmıştır, 3 ülke henüz resmî bildirimde bulunmadı" dedi.
"Türkiye için nasıl bir durum yaratır?"
CHP’li Yunus Emre, Dışişleri Bakanlığı’na yönelik iki sorusu olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Birisi, malum, hem bizim bölgemizde hem NATO bünyesinde önemli çatışma konuları hakkında devletlerarası bir gruplaşma, belli fikirler etrafında bir araya gelme ya da karşı tarafta bir araya gelme davranışları oluyor. Bosna savaşı bunun bir örneğidir, Kosova’daki sorunlar bunun bir örneğidir. Benim ilk sorum: Bakanlığımız Makedonya’nın NATO üyeliğinin bu yeni ortamda Türkiye'nin bölge politikası bakımından, bölgedeki çatışma sorunları bakımından Türkiye için nasıl bir durum yaratacağını değerlendiriyor? İkincisi de malum, soğuk savaş bittikten sonra Rusya için önemli meselelerden birisi, NATO’nun genişlemesi, NATO’nun genişleme politikası oldu ve buna karşı birtakım örtülü girişimler, bunlar yazılıp çizildi, söylendi. Yine, Bakanlığımız bu genişleme politikasını Makedonya bağlamında nasıl değerlendiriyor ve bunun bölgedeki NATO dışı önemli güçler tarafından nasıl alımlanacağını değerlendiriyor?"
Bunun üzerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran, "Balkanların barış ve istikrarı, güvenliği Türkiye için de çok stratejik bir öncelik ve bu NATO sahiplenmesi esasen bölgenin her şeyden önce güvenliği için Türkiye'nin de çıkarına olan bir durum” dedi. O yüzden, Kuzey Makedonya’nın üyeliği konusunda da Türkiye’nin, NATO içerisinde her zaman en ön planda, destekleyici ve teşvik edici bir konumda olduğunu vurgulayan Kıran, “Balkanların barış ve istikrarı Türkiye'nin de barış istikrarı noktasında elzemdir. Bu çerçevede, Kuzey Makedonya’nın üyeliğinin de ülkemize çok önemli katkıları olacaktır” dedi.