Dünya

Kuzey Kore "başarısız kıtalararası balistik füze denemesi" yaptı; Japonya'da alarmlar çaldı

03 Kasım 2022 07:31

T24 Dış Haberler

Kuzey Kore'nin "birden fazla" füze ateşlediği, aralarında Japonya'da tahliyelere sebep olan "başarısız" bir kıtalararası balistik füze de olabileceği belirtildi. 

Kuzey Kore'nin perşembe günü yaptığı füze atışları, son haftalarda sıklaştırdığı denemelerin gerilimi artırdığı bir dönemde gerçekleştirdi. Çarşamba günü Güney Kore, komşusunun 20'den fazla füze ateşlediğini ve birinin deniz sınırının güneyine düştüğünü bildirmişti. 

Perşembe günü Japonya'da yayımlanan ilk uyarıda Kuzey Kore'nin füzelerinden birinin ülkenin üzerinden uçtuğu belirtilse de daha sonra bunun doğru olmadığı açıklandı. 

Sabah saatlerinde Japonya Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada Miyagi, Yamagata ve Niigata'da yaşayan vatandaşların "sağlam binalar içine sığınması veya yeraltı sığınaklara inmesi gerektiği" belirtildi. Füze alarmının çalmasının ardından bu bölgelerde hızlı tren seferleri durduruldu.

Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida, atılan füzelerden birinin kıtalararası balistik füze olabileceğini söyledi, denemeleri kınadı ve yetkililerin füze atışlarını analiz etmekte olduğunu bildirdi. 

Kişida, "Kuzey Kore'nin tekrar tekrar füze atması kabul edilemez ve kesinlikle affedilemez" dedi.

Japonya Savunma Bakanı Yasakazu Hamada, perşembe günü Kuzey Kore'nin fırlattığı ilk füzenin Japonya'nın üzerinden geçmesinin beklendiğini, ancak daha sonra aniden radardan kaybolduğunu açıkladı. 

Japonya Sahil Güvenliği, füzenin fırlatıldığının bildirilmesinden yaklaşık yarım saat sonra düştüğünü ifade etti. Japonya ordusu, bunun başarısız bir fırlatmaya işaret ettiğine inanıyor.