Dünya

Kuveyt Emiri, "ülkeyi kurtarmak" amacıyla meclisi feshettiğini duyurdu

Anayasa'nın bazı maddelerini 4 yıldan fazla olmamak üzere askıya aldığını açıkladı

11 Mayıs 2024 10:28

Kuveyt Emiri Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, televizyonda yayımlanan konuşmasında meclisi feshettiğini duyurdu.

Es-Sabah ayrıca anayasanın bazı maddelerini 4 yıldan fazla olmamak üzere askıya aldığını açıkladı. Kuveyt Emiri, bu süreçte demokratik sürecin bütün yönleriyle inceleneceğini bildirdi.

Reuters’ın aktardığına göre meclisin yetkileri, Kuveyt Emiri ve kabine tarafından üstlenilecek.

"Ülkeyi kurtarmak"

Kuveyt Emiri es-Sabah, “Kuveyt son zamanlarda zor günler geçirdi. Bu durum, ülkeyi kurtarmak ve en iyi çıkarları sağlamak için zor bir karar alma konusunda tereddüte ya da gecikmeye yer bırakmıyor” dedi.

Reuters’ın haberinde, Kuveyt’te yasama organının diğer Körfez ülkelerindekilere göre daha etkili olduğu, siyasette yaşanan çıkmazların yıllardır kabine değişikliklerine ve meclisin feshedilmesine yol açtığı ifade edildi.

Kuveyt Emiri es-Sabah, aradan sonra Kuveyt’ten Türkiye'ye emir düzeyindeki ilk ziyaretini gerçekleştirmiş ve Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü. 

Nisan ayında ilk kez seçim olmuştu

Nisan ayındaki seçimler, üvey kardeşi ve selefi Şeyh Nawaf al-Ahmad al-Jaber es-Sabah'ın ölümünden sonra geçen Aralık ayında iktidara gelen Şeyh Meşal yönetiminde yapılan ilk seçimlerdi.

Ulusal Meclis ve kabine arasında tekrar eden anlaşmazlıklar parlamentonun feshini tetikledi, yatırımları ve ülkenin petrol gelirine bağımlılığını azaltmayı amaçlayan reformları kısıtladı.

Kuveyt'te Parlamento ile yürütme organı arasında sık sık yaşanan kilitlenmeler, son beş yılda yoğunlaşan siyasi kargaşaya yol açtı. Ülkede çok sayıda parlamento değişikliği ve sık sık kabine istifaları yaşandı ve yetkililerin gündemlerini uygulamak için çok az zamanları oldu. Kuveyt ayrıca altyapı geliştirme ve ekonomik çeşitlendirme konularında hidrokarbon zengini Körfez'in geri kalanının gerisinde kaldı.

Parlamento, Pazartesi günü ilk kez toplanacaktı ancak bazı siyasetçiler hükümete katılmayı reddetmişti.

Kuveyt tarihinde parlamentonun askıya alınması 1976 ve 1986 yıllarında olmak üzere sadece iki kez gerçekleşmişti. 

Kuveyt Parlamentosu, Suudi Arabistan gibi komşu monarşilerdeki büyük ölçüde sembolik meclislerden çok daha güçlü. Üyeleri kabine bakanlarını kamuoyu önünde sorgulama, devlet bütçesi üzerinde etkili olma ve tahtın varisi olan yeni veliaht prensin emir tarafından atanmasını onaylama hakkına sahip.