Ekonomi

Kuruyemiş fiyatı el yakıyor: Bir yılda Antep fıstığı yüzde 78, kuru incir yüzde 80 zamlandı!

08 Aralık 2023 10:00

CHP Edirne Milletvekili ve ziraat mühendisi Ediz Ün, kuruyemiş fiyatlarında bir yılda yapılan fiyat artışlarına tepki gösterdi, “Bu fiyatlarla kuruyemiş alabilmek imkansız” dedi.

Sözcü’de yer alan habere göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde açıklamalarda bulunan Ediz Un, kuruyemiş fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre son bir yılda Antep fıstığının yüzde 78.2, fındığın yüzde 97.6, kuru incirin yüzde 80, kuru kayısının yüzde 78.3 ve kuru üzümün ise yüzde 109.7 oranında zamlandığını vurgulayan Ün, kuruyemiş fiyatlarının “aşırı” biçimde arttığını belirtti.

Edirne Milletvekili, fiyatların bir yılda ikiye katlandığını söyleyerek, “Ekonominin yarattığı yıkım sonucu üreticinin maliyetten dert yandığı tüketicinin alamadığı fiyatlarla karşı karşıyayız” dedi. Ediz Ün, kuruyemiş tüketiminin sağlıklı gelişim açısından önemini hatırlatarak “Kuruyemiş ürünlerinde dünyada en çok üreten ülkeyiz ama halkımıza bir avuç kuruyemişi çok gören bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Bir zamanlar ilkokul çocuklarımıza fındık, kuru üzüm dağıtırdık. Şimdi parayla alamıyoruz. Oysa çocuklarımızın sağlıklı gelişim için kuruyemiş tüketmeleri gerekiyor. Yaşlılarımızın da tüketmesi gerekli ama bu fiyatlarla kuruyemiş alabilmek imkânsız” değerlendirmesini yaptı.