Gündem

Kürtçe hizmete elektronik kelepçe: Sözlerim çarpıtılarak hedef gösterildim

Fotoğraflar: Amidahaber

10 Haziran 2024 11:34

Diyarbakır'ın Yenişehir İlçesi, Sanat Sokağı'nda bulunan Pîne Kafe'nin işletmecisi Ramazan Şimşek, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla kafesinde Kürtçe hizmet vereceğini açıklamasının ardından gözaltına alındı. Mahkeme kararıyla Şimşek'in ayağına elektronik kelepçe takılarak, ev hapsi cezası verildi.

Bahçesine dahi çıkamıyor

Ramazan Şimşek, elektronik kelepçe nedeniyle evinden çıkamıyor ve iki sokak ötedeki kafesine gidemiyor. Şimşek'in günlük ihtiyaçları, ziyaretine gelen arkadaşları ve yakınları tarafından karşılanıyor. Şimşek, "Bahçeye dahi çıkamıyorum" diyerek yaşadığı zorlukları dile getiriyor. Şimşek, daha önce de dört kez tutuklanmış ve yaklaşık altı yılını cezaevinde geçirmiş bir isim.

TRT Kurdî örneği

Kürtçe hizmet verme kararının çarpıtıldığını belirten Şimşek, bazı kesimler tarafından hedef gösterildiğini ve "Türkçe yasaktır" gibi yanlış bilgilerle kamuoyu oluşturulduğunu ifade etti. Şimşek, devletin Kürtçe yayın yapan kanalı TRT Kurdî'yi örnek göstererek, kafede Kürtçe hizmet vermenin yasaklanmasının çelişkili olduğunu vurguladı.

Amidahaber'den Zelal Sinayiç ve Hozan Adar'ın haberine göre, Ramazan Şimşek, ev hapsindeyken spor ve kitap okuma gibi aktivitelerle zamanını değerlendiriyor. Günlük rutinini bozmadığını belirten Şimşek, "Ev içerisinde spor yapıyorum, kitaplarımı okuyorum ve kafedeki işlerimi telefon aracılığıyla yönetiyorum" şeklinde konuştu. Bu süreçte zaman zaman destek amacıyla misafirler de ağırlıyor.

Dilin sadece evde konuşularak korunamayacağını vurgulayan Şimşek, "Dil ne kadar konuşulursa halk arasında o kadar yayılır ve bu şekilde tehlikeden kurtarılabilir" diyerek dilin önemine dikkat çekti.