T24 Ekonomi
Küresel piyasalarda, ABD'de açıklanan verilerden alınan sinyaller ülke ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceği ihtimalini desteklemesine karşın Güney Kore ve Fransa'da ortaya çıkan siyasi krizlerin etkisiyle karışık bir seyir izledi. Gelecek hafta gözler ABD'de açıklanacak enflasyon verileri ile Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararına çevrildi.
ABD'de geçen hafta açıklanan verilerden alınan sinyaller ülke ekonomisinin resesyona girmeden enflasyonu düşürebileceğine olan güveni besledi.
Geçen hafta Güney Kore'de, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilan etmesi ve sıkıyönetimin parlamento tarafından oylanıp kaldırılması ülkede tansiyonun önemli şekilde artmasına neden oldu.
Fransa tarafında ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, parlamentoda muhalefetin destek verdiği gensoru önergesinin ardından hükümetin düşmesi üzerine Başbakan Michel Barnier'nin istifasını onayladı. Macron, kendisinin ise istifa etmeyeceğini ve gelecek günlerde yeni bir başbakan atayacağını açıkladı.
ABD'de geçen hafta açıklanan verilere göre, JOLTS açık iş sayısı verisi işgücü talebinin zayıfladığını ancak hala devam ettiğini göstermesi, ülkenin ekonomik durgunluğa girmeden enflasyonla mücadelesini sonuçlandırabileceğine olan iyimserliği destekledi.
Haftanın öne çıkan verileri neler olacak?
Gelecek hafta çarşamba günü ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile federal bütçe dengesi, perşembe günü Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek.
Avrupa'da salı günü Almanya'da enflasyon, perşembe günü Almanya'da cari denge, Euro Bölgesi'nde ECB'nin faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde'ın basın toplantısı, cuma günü İngiltere ve Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi takip edilecek.
Asya'da pazartesi Japonya'da büyüme, Çin'de enflasyon, çarşamba Japonya'da ÜFE, cuma günü Japonya'da sanayi üretimi ile kapasite kullanım oranı takip edilecek.
Yurt içinde salı günü sanayi üretimi ve işsizlik oranı, perşembe günü ödemeler dengesi ile haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek.