Gündem

Kulis: Sokak köpeklerine ilişkin tedbir almayan belediyeye yaptırım yolda

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'in aksine AKP’li kaynaklar, “bir ay içinde sahiplenilmeyen köpeklere ötanazi uygulaması" iddiasını doğrulayarak "geri adım atılmayacağını” söylüyor

31 Mayıs 2024 06:23

AKP kaynakları, Meclis gündemine gelmesi beklenen sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili yasa teklifiyle tedbir almayan belediyelere yaptırım geleceğini söyledi. Kaynaklar, yaptırımların arasında belediyenin ödeneğinin kesilmesinin yanı sıra belediye başkanlarına da soruşturma açılma seçeneğinin bulunacağını belirtti.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, HaberTürk’ten Nagehan Alçı’ya verdiği röportajında, “Elbette tartışıyoruz Nagehan Hanım, istismar eden, bu konuda hiçbir şey yapmayan belediyeler var. Bakanlıların ve valiliklerin devreye girmesi noktasında bir düzenleme olabilir” demişti. Öte yandan Güler, bütün sokak köpeklerinin toplanmayacağının altını çizerek, “Bizim amacımız sorunu doğru tespit etmek, sorunla beraber toplum sağlığımızı etkileyen, sokakların güvende olmasını engelleyen, çeteleşmiş köpeklerin toplanması, barınaklara alınıp kısırlaştırılması ve sahiplenilmesi. Saldırganlığı normalleştirilemeyen ve sahiplenme imkanı olmayan köpeklerin uyutulması” ifadelerini kullanmıştı.

TIKLAYIN - Abdullah Güler, Nagehan Alçı'ya konuştu: Kuduz riski taşıyan ve saldırgan olan, gözetim altında da düzelmeyen köpeklerin uyutulması gerekiyor

“Sahipsiz” veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanlar “sahiplendirilinceye kadar” barınakta yaşayacak…

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre ise söz konusu taslakta il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların rehabilitasyonunun sağlanması ve sahiplendirilinceye kadar yaşamaları amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Bakımevleri maliyetinin karşılanması için belediyeler, üç yıl süreyle bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayırmak zorunda olacak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanacak.

Belediye görevini yerine getirmezse valilikler devreye girecek

Bunu yapmayan belediyelere de bazı yaptırımlar uygulanacak. Belediyelerin etkinsiz olması durumunda valilikler hizmet alımı yöntemi de uygulayarak, bakımevi kurabilecek. Masraflar belediyelerden veya il özel idarelerinden tahsil edilecek. Bu şekilde tahsil imkânı yoksa, belediyelerin İller Bankası paylarından kesinti yapılacak.

AKP kaynakları “Görevini yapmayan  bedelini ödeyecek. Gerekirse başkanlara görevi ihmalden soruşturma da açılır. Başıboş köpeklerden mağdur olanlar da ilgili belediyeye karşı tazminat davası açabilir” dedi.

AKP kaynakları "ötanazi" iddiası konusunda ne söyledi?

Abdullah Güler’in açıklamalarına karşın Türkiye gazetesine konuşan AKP’li kaynaklar, “bir ay içinde sahiplenilmeyen köpeklere ötanazi uygulanmasından geri adım atılmayacağını” söylüyor.