Politika

Kulis: Hamzaçebi "Mal varlığını izah edemiyoruz" denilen ismin aday yapılması üzerine istifa etti

Akif Hamzeçebi, CHP Genel Sekreterliği görevinden istifa etmişti

07 Şubat 2019 21:26

T24 Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzeçebi’nin Genel Sekreterlik görevinden sürpriz istifasının, İstanbul’un Maltepe, Küçükçekmece ve Ataşehir ilçelerine gösterilen belediye başkan adaylarına karşı çıkmasından kaynaklandığı öne sürüldü. İstifa kararında özellikle Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın mal varlığı üzerindeki tartışmaların etkili olduğu, Hamzaçebi'nin ilçe örgütünden gelen tepkiler üzerine desteğini çektiği Kılıç'ın yeniden aday gösterilmesine tepki gösterdiği ileri sürülüyor.

CHP kulislerinden edinilen bilgiye göre, Hamzaçebi’nin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, aday yapmayacağını söylemesine rağmen, Malteye’ye Ali Kılıç’ı aday göstermesinin istifaya götüren en önemli neden olduğu öğrenildi.

Bir süre önce, “Ali Kılıç’ın izah edilemeyen mal varlığıyla” ilgili olarak CHP Maltepe İlçe Başkanı Engin Özkan'ın Kılıçdaroğlu’na bazı belgeler getirdiği ve “Mal varlığını izah edemiyoruz. Onunla seçime girmemeliyiz” dediği belirtildi.

Kılıçdaroğlu’nun da, Kılıç’ın malvarlığıyla ilgili belgeleri Hamzaçebi’ye vererek, bunları incelemesini istediği ve  Hamzaçebi’nin, “Baktım, herkesin malvarlığı kadar” dediği ifade edildi. Bunun ardından, Maltepe ilçe örgütünün yeniden Kılıçdaroğlu’na geldiği ve Hamzaçebi’nin bu belgelerle ilgili “normal bir artış” olduğunu söylediğini aktardığı bildirildi. İlçe Başkanı’nın ise, buna karşı çıkarak, “Ama siz öyle diyorsanız, bizim yapacak bir şeyimiz yok” dediği ve  Hamzaçebi’yi arayarak, “Sen nasıl ona temiz raporu verirsin” diyerek tepki gösterdiği öğrenildi.

Hamzaçebi’nin de bunun üzerine, Kılıçdaroğlu’ndan Ali Kılıç’ın aday gösterilmemesini istediği ve Kılıçdaroğlu’nun, “Merak etme Ali’yi aday göstermeyeceğim” demesine rağmen, Ali Kılıç aday yaptığı bildirildi.

Öte yandan Kemal Çebi’nin Küçükçekmece Belediye Başkan adaylığı, Battal İlgezdi’nin de Ataşehir Belediye Başkan adaylığına Hamzaçebi’nin karşı çıktığı ve bu üç adayla ilgili kararın istifasına neden olduğu iddia edildi.

Ne olmuştu?

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi “12 Şubat 2018 tarihinden bu yana onurla yürüttüğüm CHP Genel Sekreterliği görevinden ayrılmış bulunuyorum. Bundan sonraki süreçte de CHP olarak Türkiye’yi aydınlık bir geleceğe taşıma mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.” açıklamasıyla istifasını duyurmuştu.CHP Maltepe İlçe Örgütü Başkanı Engin Özkan ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri de bugün, Ali Kılıç’ın yeniden aday yapılmasına tepki göstermek için topluca istifa etmişti.