Politika

Kulis | AKP'de "kongre" tartışması; Erdoğan ikna edildi ama itirazlar sürüyor

"Kongre tartışmalarını 2025 yılında bitirip, önümüze bakmalıyız”

07 Haziran 2024 08:50

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, AKP'de "değişim" sürecinin zamana yayılmasının tartışmalara yol açtığını aktardı. Babacan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın değişimin başlayacağı kongre tarihi için ikna edildiği ama parti içinde karşı düşünceler olduğunu belirtti. 

"AKP’de ince hesaplar yapanların savaşı sürüyor. " diyen Babacan, "Yerel seçimlerden sonraki ilk MYK’da parti kongresinin bu yılın kasım ayında yapılması kararlılığı, bir anda yerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ikna etme turlarına döndü. Genel merkez yönetiminin neredeyse tamamı kongrenin ertelenmesi ve 2025 yılında yapılması için kulis başlattılar. Başta Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir olmak üzere mevcut yönetimin kongrenin önümüzdeki yıl yapılması konusunda kulis yaptığı biliniyor." ifadelerini kullandı. 

Babacan'ın yazısından öne çıkanlar şöyle: 

"Seçim sonuçlarının bedelini ödemekten kaçınan yönetime kızanlar, “Partide değişim olacaksa, şu anda genel merkezde oturanlardan başlamak gerekir. Değişimi siz alttan yukarıya doğru başlatmak istiyorsunuz. Değişim, yukarıdan aşağıya olmalı” diyerek tepki gösteriyorlar. Bu tezi savunanlar, partiyi yeni kongreye götürecek “yeni bir ekip oluşturulması” gerektiğini söylüyorlar.

Eleştirilen parti yönetiminin savunmasına gelince. Cumhurbaşkanıyla yaptıkları toplantılarda kullanılan argümanın, “Bu yıl kongre yapılırsa, 2028 yılına kadar yeni bir kongre sürecine girmemiz lazım. Seçim öncesinde kongre tartışmaları bizi olumsuz etkiler. Bu nedenle, kongreyi 2025 yılında yaparsak, yeni vitrin ve yeni kadro AK Parti’yi 2028 seçimine götürür. Zaten seçimlerin öne alınması ihtimali de yüksek. Bu nedenle iç tartışmalar, kongre tartışmalarını 2025 yılında bitirip, önümüze bakmalıyız” olduğu anlatılıyor" 

Yazının tamamını okumak için tıklayın