Gündem

Bakan Pakdemirli'den kuduz hastalığına karşı açıklama: 27 Milyon aşılı yemi havadan bırakacağız

"Türkiye'de Kuduz Hastalığı'na Karşı Oral Aşı Temini" projesiyle 3 yıl süreyle, yılda 2 kez havadan aşılama yapılacak

22 Eylül 2019 13:59

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamada "Yaban hayatında kuduz hastalığıyla etkin mücadele amacıyla 3 yıllık yeni bir aşılama programı başlattık. Her bir dönemde 4,5 milyon, toplamda 27 milyon aşılı yemi hastalığın yoğun olarak görüldüğü 225 bin kilometrekarelik ormanlık ve kırsal alana havadan bırakacağız" dedi.

Pakdemirli, 19 Eylül'de başlattıkları "Türkiye'de Kuduz Hastalığı'na Karşı Oral Aşı Temini" projesiyle yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yaygın olduğu ormanlık ve kırsal alanlara 3 yıl süreyle, yılda 2 kez olmak üzere havadan aşılama çalışması yürüteceklerini ifade etti. Kuduz hastalığının Türkiye ve çevre ülkelerde yaygın olarak görülebildiğini ifade eden Pakdemirli, köpek kaynaklı kuduz hastalığının Trakya ve Orta Anadolu'nun bazı illeri hariç diğer bölgelerde görüldüğünü ve tilki kaynaklı kuduz hastalığına ise Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa ve Aydın başta olmak üzere Ege Bölgesi, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu’daki bazı illerde rastlandığını söyledi.

2018'de 531 bin 787 kedi ve köpek aşılandı

Kuduz hastalığıyla mücadele kapsamında ülkesel aşılama programı çerçevesinde 531 bin 787 kedi ve köpeği aşıladıklarını vurgulayan Pakdemirli, yerel yönetimlere aşı desteğinde bulunduklarını söyledi. Diğer taraftan ülke çapında meydana gelen bütün ısırık vakalarını dikkatle takip ettiklerini, şüpheli vakalarda gerekli numuneleri ilgili laboratuvara ulaştırdıklarını ve hastalık çıkması halinde gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti. (DHA)