Dünya

Küba'da 1 Mayıs kutlamaları akaryakıt krizi sebebiyle iptal edildi

Havana'daki Devrim Meydanı bu yıl boş kalacak

30 Nisan 2023 15:23

Küba'da her sene başkent Havana'daki Devrim Meydanı'nda kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı törenleri, bu sene yaşanan akaryakıt krizi sebebiyle iptal edildi.

Uzun yıllardır ekonomik ambargo altındaki Küba, bu sene ciddi bir akaryakıt krizi yaşadı. Devlet Başkanı, Miguel Diaz-Canel, bu sene ülkesine alınan petrolün, ihtiyaçlarının sadece üçte ikisini karşıladığını açıkladı. Canel, sorunun sebebini, tedarikçi ülkelerin anlaşmalara uymaması olarak gösterdi.

The Guardian'da yer alan habere göre, akaryakıt krizinden dolayı haftalardır ülkedeki benzin istasyonlarının önünde uzun araç kuyrukları var ve sürücüler günlerdir araçlarında uyuyor.

1959'daki sosyalist devrimden bu yana 2 yıllık pandemi süreci hariç her sene dünyanın çeşitli bölgelerinden işçilerin ve sosyalist ziyaretçilerin katıldığı törenler oldukça yoğun katılımlı gerçekleşiyordu.

"Krizin sebebi Venezuela"

Texas Üniversitesi'nde görevli akademisyen Jorge Pinon'a göre, Küba liderinin açıklamaları Venezuela'yı işaret ediyor. 2000'den beri iki ülke arasında petrol karşılığında, sağlık ve eğitim hizmeti için takas anlaşması var.

Pinon, kriz hakkında "Venezuela, petrolü uluslararası pazara petrol satamadığı için Küba'ya parasız petrol veremeyen bir noktaya geldi." yorumunu yaptı.

Bol miktarda ham petrol rezervi olan Küba, petrolün içerisindeki kükürt oranının yüksek olması sebebiyle petrolünü işleyemiyor. Nakit para sıkıntısı yaşayan Küba, dış ülkelerden de işlenmiş petrol alamıyor.

ABD'nin başkan Donald Trump döneminde uyguladığı Küba ile ticaret yapan ülkelere hatta gemilere yaptırım uygulaması ve uzun yıllardır süren ambargo politikaları ülkenin yaşadığı krizlerde etkili rol oynuyor.

Küba Merkez İşçi Sendikası başkanı Ulies Guilarte de Necimento, tüm sorunlara rağmen bayramın "azami kemer sıkma" şartları altında kutlanacağını açıkladı.