Ekonomi

Krizdeki Sri Lanka'da enflasyon, temmuzda tek haneye geriledi

04 Ağustos 2023 12:45

Nakit sıkıntısı çeken Sri Lanka'da enflasyon, ülkede yaklaşık iki yıl önce başlayan ekonomik krizden bu yana ilk kez tek haneli rakamlara düştü.

Eylül 2022'de yüzde 69,8 olan manşet enflasyon oranı, bu yıl temmuzda yüzde 6,3'e düştü. İstatistik departmanının pazartesi günü açıkladığı son rakamlara göre, haziranda bu oran yüzde 12 seviyesindeydi.

Ülkede tek haneli enflasyon en son Eylül 2021'de, yüzde 5,8'le kaydedilmişti.

Son 70 yılın en kötü ekonomik krizi

Ada ülkesinin ekonomisi, ciddi bir döviz krizinin son 70 yılın en kötü ekonomik krizini tetiklemesinin ardından bir yıldan uzun süredir hızla yükselen enflasyonla sarsılıyordu.

Independent Türkçe'deki habere göre, ekonomik kriz, Nisan 2022'de 51 milyar doları bulan dış borçlarını ödeyemeyerek Sri Lanka'yı erken temerrüde düşmek zorunda bırakırken, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası yüzde 7,8 oranında azaldı.

"Enflasyon beklenenden daha hızlı düşüyor"

Kolombo Tüketici Fiyat Endeksi (CCPI) haziranda yüzde 4,1 olan gıda enflasyonunun eksi yüzde 1,4'e düştüğünü ortaya koydu. Ülkenin nüfus sayım ve istatistik departmanından yapılan açıklamada gıda dışı enflasyonun yüzde 10,5 olduğu belirtildi.

Geçen eylülde gıda enflasyonu yüzde 94'tü. Acuity Stockbrokers Araştırma Müdürü Shehan Cooray, "Kısmen rupinin değer kazanmasının ve bunun ithalatı daha ucuz hale getirmesinin de etkisiyle, enflasyon beklenenden daha hızlı düşüyor" dedi.iyor.