Ekonomi

"Kriz kâhini" Roubini'den uyarılar: Erdoğan kazanırsa Türkiye tam teşekküllü bir kriz yaşayacak

18 Mayıs 2023 09:42

2008 finansal krizini tahmin ettiği için "kriz kahini" olarak anılan ABD’li ünlü ekonomist Nouriel Roubini, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Roubini, "Eğer (Recep Tayyip) Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanırsa, Türkiye tam teşekküllü bir kur krizi ve finansal kriz yaşayacak. Merkez Bankası'nın net rezervleri 60 milyar dolar ekside, cari açık büyüyor, enflasyon ise kontrolden çıktı. Sermaye kontrolleri bu tren kazasını ancak geciktirebilir" dedi.  

Borsada bankalar sert düştü 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci turda koltuğunu korumaya yakın olmasıyla Türkiye'nin risk primi üç günde 150 baz puanın üzerinde artarak 670'lere kadar çıkmıştı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, pazartesi yüzde 6'lık bir sert bir düşüş yaşadıktan sonra kayıplarını yavaş yavaş telafi etmeye başlasa da bankacılık hisseleri, geçen haftaki kazanımlarının önemli bir kısmını pazartesi ve salı günlerindeki düşüşle geri verdi. 

Dolar/TL ise 19,78 seviyesinden işlem görüyor.

Merkez Bankası rezervleri düşüyor

En son açıklanan 5 Mayıs haftası verilerinde TCMB rezervlerindeki düşüş devam etmişti. Verilere göre, brüt rezerv 114,9 milyar dolardan 114,1 milyar dolara gerilemiş, net uluslararası rezerv ise 400 milyon dolar artarak 6,8 milyar dolara çıkmıştı.

Merkez Bankası'nın swap harici net rezervi ise eksi 52,7 milyar dolardan eksi 53,4 milyar dolara gerilemişti.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, paylaştığı günlük bülteninde Merkez Bankası'nın brüt rezervlerinin geçen hafta (seçim haftası) toplam 9 milyar dolar gerilediğini, net rezervlerdeki düşüşün ise 4,7 milyar dolar olduğu tahmininde bulunmuştu.

Merkez Bankası, "Haftalık Para ve Banka İstatistikleri"ni bugün saat 14.30'da yayımlayacak.