Dünya

Kremlin Sözcüsü: Ukrayna'da uranyumlu mermi kullanımının sonuçlarından ABD sorumlu olacak

Peskov, "Zayıflatılmış uranyumlu mermilerin kullanılmasının sonuçlarının sorumluluğu tamamen ABD'nin olacaktır. Herkes bunun bilincinde olmalıdır" ifadelerini kullandı

07 Eylül 2023 14:49

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat gönderme kararına tepki göstererek "Zayıflatılmış uranyumlu mermilerin kullanılmasının sonuçlarının sorumluluğu tamamen ABD'nin olacaktır" dedi.

​​​​​​​​​​​​​​Peskov, gündemdeki konulara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD'nin Ukrayna’ya göndereceği Abrams tankları için zayıflatılmış uranyumlu mühimmatlar hakkında açıklama yapan Peskov, bunun "çok kötü" olduğunu belirtti.

Bu mühimmatların geçmişte Yugoslavya'da aktif bir şekilde kullanıldığına işaret eden Peskov, bu mermilerin kullanımının uluslararası kuruluşlar tarafından bile kaydedilen çok üzücü sonuçlara yol açtığını vurguladı. Peskov, "Zayıflatılmış uranyumlu mermilerin kullanılmasının sonuçlarının sorumluluğu tamamen ABD'nin olacaktır. Herkes bunun bilincinde olmalıdır" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kiev ziyaretinde Ukrayna ordusuna 1 milyar dolarlık yeni yardım paketi açıkladı

Ayrıca Peskov, bu mühimmatların kullanımının daha önce onkoloji ve diğer hastalıklardan muzdarip insan sayısını artırdığına dikkati çekerek bu sorunların mühimmatların kullanıldığı bölgelerde bulunanların sonraki nesilleri üzerinde de hissedildiğini dile getirdi.

Seyreltilmiş uranyum Abrams tanklarında kullanılacak

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Ukrayna'ya savunma yardımı çerçevesinde vereceği seyreltilmiş uranyum mermilerinin, Abrams tanklarında kullanılacağı bildirilmişti. 

Pentagon'dan yapılan açıklamada, Ukrayna'ya 175 milyon dolarlık savunma yardımının, "ilave hava savunma teçhizatı, topçu mühimmatı, seyreltilmiş uranyum mermileri dahil olmak üzere tanksavar silahları ve Ukrayna'nın, Rusya'nın devam eden saldırganlığına karşı koymasına yardımcı olacak diğer teçhizatı" içerdiği belirtilmişti. 

Seyreltilmiş uranyum mermilerinin, ABD'nin Ukrayna'ya tedarik edeceği 31 M1 Abrams tankı için olduğu kaydedilmişti.

ABD merkezli düşünce kuruluşu RAND'da görevli nükleer uzmanı ve politika araştırmacısı Edward Geist, bu mermilerin bazı radyoaktif özelliklerini koruduğu ancak nükleer bir silah gibi nükleer reaksiyon göstermediği değerlendirmesini yapmıştı.

Mermilerin oldukça yoğun ve büyük momentuma sahip olduğunu belirten Geist, zırhları deldiğini ve ileri derecede ısıtarak alev almalarına yol açtığını söylemişti. 

Bu tür mermilerin, Soğuk Savaş sırasında ABD tarafından Sovyet tanklarını imha etmek için geliştirildiği belirtiliyor.

"Ermenistan-ABD tatbikatı bölgede istikrara katkıda bulunmaz"

Ermenistan'ın ABD ile tatbikat yapacak olmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Peskov, "Bu durumda, elbette bu tür tatbikatların yapılması, her halukarda durumun istikrara kavuşturulmasına, bölgedeki karşılıklı güven ortamının güçlendirilmesine katkıda bulunmaz" dedi.

Rusya'nın bölgede güvenliğin garantisi işlevini yerine getirmeye devam ettiğini belirten Peskov, Moskova'nın hem Erivan hem de Bakü ile yapıcı, tutarlı, titiz bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.

Putin G-20'ye video da göndermeyecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 9-10 Eylül'de Hindistan'da yapılacak G20 toplantısında video konuşması göndermeyeceği bilgisini de paylaşan Peskov, bütün konuşmaları ve görüşmeleri Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yapacağını hatırlattı.

Öte yandan Sözcü Peskov, "ABD'nin el koyduğu Rus oligarklara ait varlıkları Ukrayna'ya gönderecekleri" konusuna ilişkin değerlendirmesinde, "Rusya'nın yurt dışındaki devlet, özel, karma mülkleriyle ilgili fonların bloke edilmesi, el konulması veya başka şekilde tutulmasıyla ilgili tüm meseleleri yasa dışı eylemler olarak değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.