Dünya

Kremlin Sözcüsü: NATO'nun Doğu'ya doğru ilerlemesi Doğu Avrupa uluslarını daha güvenli hale getirmedi

Peskov, "Finlandiya ve İsveç ile toprak sorunumuz ya da problemimiz yok, gerginlik noktalarımız ya da çatışma nedenlerimiz yok" dedi

08 Haziran 2024 10:54

T24 Dış Haberler

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, NATO'nun Doğu'ya doğru genişleme dalgalarının Avrupa'yı daha güvenli bir yer haline getirmediğini söyledi.

St Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF) çerçevesinde Rus medya kuruluşu RBC TV'ye verdiği demeçte "Ukrayna, Rusya karşıtı faaliyetler için bir köprübaşı haline gelmeye başladı. NATO ve dolayısıyla ABD, Ukrayna'ya, sınırlarımıza doğru adımlar atmaya başladı. Ve bu bizim güvenliğimizle ilgili bir mesele haline geldi" dedi. 

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasıyla NATO'nun son dönemde genişlemesine ilişkin soruya yanıt veren Peskov, Rusya'nın her iki ülkeyle ilişkisinin Ukrayna'yla olduğundan temelde farklı olduğunu belirtti.

Kiev'in Kırım'ı Moskova ile bir toprak meselesi olarak gördüğünü belirten Peskov, yarımadanın 2014'teki referandumun ardından yeniden Rusya'ya katıldığını söyledi. Ancak Peskov, "Finlandiya ve İsveç ile toprak sorunumuz ya da problemimiz yok, gerginlik noktalarımız ya da çatışma nedenlerimiz yok" dedi.

İki Kuzey Avrupa ülkesi, Şubat 2022'de Ukrayna'daki Rus işgalinin tırmanmasından kısa bir süre sonra ABD liderliğindeki askeri bloğa üyelik başvurusunda bulunmuştu. Finlandiya Nisan 2023'te, İsveç ise bu yılın Mart ayında NATO'ya üye olmuştu.

Peskov, "şu anda bu konuda oldukça dikkatli olmalarına rağmen, bunun kendi güvenlikleri için sonuçlara yol açacağını anladıkları için" bloğun askeri altyapısının er ya da geç topraklarına gireceğini söyledi. Kremlin Sözcüsü, "NATO'nun Doğu'ya doğru ilerlemesi Doğu Avrupa uluslarını daha güvenli hale getirmedi, tam tersi" dedi.