Dünya

Kremlin sözcüsü: ABD'de böyle protestolar yaparsanız vurulursunuz, Rusya'da sadece kollarınızı kırıp gözaltına alırlar

25 Eylül 2019 09:01

T24 Dış haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov'un sızdırılan bir videosu tartışma yarattı.

Moscow Times'ın aktardığına göre videoda Peskov'un Moskova Ekonomi Yüksek Okulu'ndaki (HSE) öğrencilere Rusya'da bu yaz meydana gelen protestoların ABD'de meydana gelmesi durumunda "eylemcilerin gözaltına alınmak yerine vurulacağını" iddia ettiği duyuluyor.

Kaydın bir bölümünde Peskov'un, "Moskova'daki protestolarda bardak atan bir genç adam vardı. Amerika'da olsa onu kafasından vururlardı. Soruşturma yok, duruşma yok, onu vururlardı. Üstüne bir de onu öldüren polisi ödüllendirirlerdi" dediği duyuluyor. Kremlin sözcüsü konuşmasının devamında ise, "Rusya'da sizi polis çok da nazik olmayan bir şekilde otobüse koyabilir, kolunuzu kırabilir ve götürebilir" ifadelerini kullanıyor.

Open Media'nın aktardığına göre Peskov'un HSE gazetecilik öğrencileriyle yaptığı görüşmeler "off-the-record"du ve sözcü kamuya açık bir konuşma olmadığı için konu ile ilgili yorum yapmayı reddetti.

Rusya'da bu yaz başta başkent Moskova olmak üzere birçok kentte muhalif adayların yerel seçimlere katılmasının engellenmesi sebebiyle protestolar düzenlendi. Protestolarda birçok kişi gözaltına alındı ve polisin bazı durumlarda sert müdahalelerde bulunduğu görüldü.

Peskov, 2012'de meydana gelen Moskova protestoları sırasında, "Yaralanan çevik kuvvet mensupları için o protestocuların karaciğerleri asfalta dökülmeli" demişti.