Dünya

Kremlin, savaş blogu yazarını öldüren patlamadan muhalefet ve Ukrayna'yı sorumlu tuttu

03 Nisan 2023 15:05

T24 Dış Haberler

Kremlin, St. Petersburg'da savaş yanlılığıyla öne çıkan askeri blog yazarı Vladlen Tatarski'nin ölümüne sebep olan patlamadan 26 yaşındaki savaş karşıtı Darya Trepova'yı sorumlu tuttu. 

Pazar günü Tatarski'yi öldüren ve 32 kişiyi yaralayan patlamadan kısa süre sonra soruşturma başlatan Rusya Soruşturma Komitesi, pazartesi günü Trepova'nın gözaltına alındığını belirtti. 

Rus yetkililer tarafından paylaşılan bir videoda Trepova'nın Tatarski'ye "daha sonra patlayan bir heykel verdiğini" söylediği duyuluyor. BBC, videonun Trepova'nın baskı altında olduğu sırada çekilmiş olabileceğini belirtti.

Görüntülerde Trepova, bir patlama olacağını önceden bildiğine dair bir açıklama yapmıyor. 

Görüntülerde Rus yetkili "Heykeli kimden aldığını" sorduğunda ise Trepova, "Lütfen sana sonra söyleyebilir miyim?" diyor. 

Rusya Terörle Mücadele Komitesi, saldırının Ukrayna Özel Kuvvetleri tarafından muhalif Rus lider Aleksey Navalni ile bağlantılı kişilerin desteğiyle düzenlendiğini iddia etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da saldırının arkasında Kiev'in olabileceğini öne sürdü. 

Kiev, saldırıyla ilgileri olmadığını savunuyor. 

RIA haber ajansının güvenlik kaynaklarına dayandırdığına göre, patlamaya sebep olan bomba, Tatarski’ye verilen bir hediye kutusundaki heykelin içine yerleştirilmişti.