Dünya

Kremlin: Odessa'ya düzenlediğimiz füze saldırısı tahıl sevkiyatını etkilemiyor

Peskov, Rusya’nın füze saldırısıyla ilgili “Bu saldırılar sadece askeri altyapıyı hedef almıştır. Hiçbir açıdan tahılın çıkarılacağı altyapıyla ilgisi yoktur" dedi

25 Temmuz 2022 13:37

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’nın Ukrayna’nın Odessa limanına düzenlediği saldırıların, geçen hafta İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasını etkilemediğini savundu.

Reuters’ta yer alan habere göre, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’nın Odessa’da askeri altyapı tesisini hedef aldığını söyledi.

Rusya’nın saldırısı, geçen hafta İstanbul’da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Ukrayna ve Rusya taraflarıyla imzalanan tahıl anlaşmasından saatler sonra gerçekleşmişti.

Peskov, Rusya’nın füze saldırısıyla ilgili “Bu saldırılar sadece askeri altyapıyı hedef almıştır. Hiçbir açıdan tahılın çıkarılacağı altyapıyla ilgisi yoktur. Tahılın Ukrayna limanlarından çıkarılmaya başlamasını etkilememeli ve etkilemeyecektir” dedi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’da başlattığı işgalden bu yana Ukrayna’nın limanlarında tonlarca tahıl Rus güçleri tarafından bloke edilmiş, çıkarılamamıştı.

Odessa, varılan anlaşma uyarınca Çornomorsk ve Yujnıy ile birlikte Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı yapılacak üç noktadan biriydi.

Birleşmişl Milletler ve Batılı ülkeler saldırıları kınamış; ABD, Rusya'nın anlaşmaya bağlılığı hakkında "ciddi soru işaretleri" oluştuğunu vurgulamıştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, "Tahıl sevkiyatı ile ilgili yaptığımız anlaşmadan hemen sonra böyle bir hadisenin meydana gelmesi gerçekten bizi de endişelendirdi" demişti.

TIKLAYIN - Tahıl koridoru nedir?

TIKLAYIN | BM: İstanbul Tahıl Anlaşması, küresel açlığın önlenmesine yardımcı oluyor

TIKLAYIN | Tahıl koridoru anlaşmaları ayrı ayrı imzalandı; Rus ve Ukraynalı yetkililer aynı masaya oturmadı