Dünya

Kremlin: Herson hâlâ Rusya'nın bir parçası, geri çekilme statüyü değiştirmedi

Rusya, Ukrayna'nın Herson ve üç diğer bölgesini yasa dışı şekilde ilhak etmişti

11 Kasım 2022 13:05

T24 Dış Haberler

Kremlin, işgal ettikleri Herson'dan çekilmelerinin bölgenin statüsünü değiştirmediğini ve uluslararası hukuka göre Ukrayna'ya ait olan Herson'un "hala Rus toprağı olduğunu" iddia etti. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov bölgenin statüsünün "sabit" olduğunu ve değiştirilemeyeceğini iddia etti.

Peskov, "Burası Rusya Federasyonu'nun bir parçasıdır; yasal olarak sabittir ve böyle tanımlanmıştır. Bir değişiklik yok ve değiştirilemez de" dedi. 

Sözü, Rusya'nın ayrıca Herson ve diğer üç Ukrayna bölgesinin ilhakını açıklamaktan "pişman olmadığını" ifade etti.

Rusya'nın savaşın sonlandırılması konusundaki duruşunun değişmediğini bir kez daha vurgularken, "Çatışma sadece hedeflerimize ulaştığımızda, ya da barış görüşmeleri yoluyla sonuca ulaştığımızda sonuçlanır" dedi. 

Peskov, "Ancak Ukrayna tarafının pozisyonu nedeniyle barış görüşmeleri imkânsız" dedi. 

Rusya'nın sivilleri çekmeye başladığı ve askerini çıkaracağını açıkladığı Herson'a doğru ilerleyen Ukrayna Ordusu, bölgede yerleşim yerlerinin kontrolünü de sağlamaya devam ediyor. Moskova, askerlerini Herson'dan çekmenin "zor bir karar" olduğunu söylerken perşembe gün askerlerinin bölgede "manevralar yaptığını" açıklamıştı.

Rusya Eylül ayında yaptığı referandumların ardından Herson ve Ukrayna'ya ait üç diğer bölgeyi yasa dışı bir şekilde ilhak etmişti. Batı ülkeleri ve Kiev, referandumların baskı ortamında yapıldığını ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu.