Gündem

'Köstebek-3' operasyonunun detayları; Mossad için Türkiye'de şebeke kurduğu iddia edilen dedektif kim?

05 Nisan 2024 13:45

İstanbul'da düzenlenen 'Köstebek-3' operasyonunda MOSSAD'a bilgi topladıkları iddiasıyla gözaltına alınarak tutuklanan dedektif Ahmet Ersin Tumlucalı ve eşinin, Avusturya, İsviçre ve Almanya'da MOSSAD ajanlarıyla yüz yüze görüştükleri ve para aldıkları belirlendi. MİT'in çalışmalarına göre Tumlucalı, MOSSAD tarafından verilen talimatları karşılayabilmek amacıyla 9 kişiden oluşan bir şebeke kurdu. Ve bu şebekedeki kişilerin de yardımıyla MOSSAD ajanlarının hedefindeki kişi veya şirketlere ait bilgiler temin etti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İsrail istihbarat servisi MOSSAD'a Türkiye'deki hedef kişi ve şirketlerle ilgili bilgi sızdıran şüphelilere yönelik operasyon düzenledi. 8 kişinin gözaltına alındığı operasyona dair yeni detaylar ortaya çıktı.

4 ülkede MOSSAD ajanlarıyla görüştü

Buna göre MİT ekipleri, özel dedektiflik yapan Ahmet Ersin Tumlucalı ve eşinin 2011 - 2020 yılları arasında MOSSAD ile bağlantılı olduğunu tespi etti. Tumlucalı çifti ve irtibatlı oldukları kişilerin belirlenmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalarda, Tumlucalı'nın Jorg Neubach ve Gavin Alto maske isimlerini kullanan MOSSAD ajanları ile Avusturya/Viyana, İsviçre/Zürih, Almanya/Münih-Frankfurt-Berlin'de yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdiği saptandı. MOSSAD ajanları ile iletişimini gizli haberleşme yöntemleri ile sürdüren Ahmet Ersin Tumlucalı, Avusturya, İsviçre ve Almanya'da yaptığı görüşmeler sırasında para aldı.

Tumlucalı MOSSAD ajanalarının talimatları kapsamında Türkiye, Gürcistan, Almanya ve Ortadoğu ülkelerinde araştırma, keşif ve takip faaliyetlerinde bulundu. Ayrıca MOSSAD'ın operasyonlarında kullanılmak üzere Ortadoğu ülkelerinden ticari taksi, kamyon ve TIR'lara ait resmi belgeler temin etti. Ayrıca yapılan çalışmalarda, Tumlucalı'nın kendisi ile temas kuran ve Avusturya'da yaşadığını belirten MOSSAD ajanı Jorg Neubach'ın Almanca bilmemesi üzerine ilk aşamada durumdan şüphelendiği, Neubach'ın, Viyana, Zürih, Berlin veya Atina'da buluşabileceğini belirtip, İstanbul'a gelemeyeceğini söylemesi üzerine ise daha çok şüphelenmesine neden olduğu belirtildi. Bunun üzerine Tumlucalı, Neubach ile Viyana'da yaptığı ilk görüşmede, Türkiye'den almış olduğu MOSSAD ile ilgili bir kitabı da yanında götürdü. Tumlucalı bu kitabı Nuebach'a göstererek, MOSSAD ajanı olup olmadığını sordu. Ancak Neubach, Tumlucalı'yı geçiştirdi.

TIKLAYIN - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: İsrail istihbarat servisine bilgi ve belge aktaran 8 kişi yakalandı

4 kişilik ekip kurup, Ortadoğulu bir kişiyi takip etti

Öte yandan Neubach'ın, İstanbul'da Ortadoğulu bir kişiye yönelik takip ve fotoğraflar istediği, Tumlucalı'nın bu talimat üzerine dört kişilik takip ekibi kurduğu, araç kiralayıp hedefini iki gün süresince adım adım takip ettiği öğrenildi. Takip faaliyetinin, Ahmet Ersin Tumlucalı'nın eşi B. Tumluca tarafından raporlandığı ve Jorg Neubach'a gönderildiği belirtildi.

MİT'in çalışmalarına göre Tumlucalı'nın, görev aldığı kişilerin MOSSAD ajanı olduğunu bilmesine rağmen, yaklaşık 9 yıl boyunca çalışmaya devam ettiği belirlendi. Yaptığı işler karşılığında yüklü miktarda kazanç elde eden Tumlucalı, MOSSAD tarafından verilen talimatları karşılayabilmek amacıyla, 9 kişiden oluşan bir şebeke kurdu. Ve bu şebekedeki kişilerin de yardımıyla, MOSSAD ajanlarının hedefindeki kişi veya şirketlere ait bilgiler temin etti.

MİT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen ortak operasyon neticesinde Tumlucalı ve 7 şebeke üyesi 3 Nisan'da gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerden Tumlucalı çifti tutuklanırken, 6 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.(DHA)