Dünya

Kosova, Sırp dinarının kullanımını yasaklayarak etnik gerilimi artırmakla suçlandı

06 Şubat 2024 09:37

T24 Dış Haberler

ABD, hükümetin Sırbistan'ın para birimine yasak getirmesi ve Sırp azınlığa euroyu benimseme talimatı vermesinin ardından Kosova'daki yetkilileri "etnik gerilimi gereksiz yere artırmakla" suçladı.

Priştine İçişleri Bakanlığı'nın Sırp nüfusun yoğun olduğu bölgelerde çalışan dört kuruluşa yönelik talimatıyla, para birimi değişikliğinden birkaç gün sonra gerçekleşen polis baskınları, güvenlik durumunun kötüleşeceği yönündeki korkuları artırdı.

Sırp yetkililer, operasyonların aniden kapatılmasının sosyal hizmetlere bağımlı etnik Sırpların günlük yaşamlarını olumsuz etkileyeceğini söyledi. 

AB Pazartesi günü Priştine'i, Kosova'nın bağımsızlığını tanımayı reddeden Sırbistan ile ilişkilerin daha da kötüleşmesine yol açabilecek "tek taraflı" adımlar attığı için eleştirdi. 

AB'nin dış ilişkilerden sorumlu yüksek temsilcisi Josep Borell, "Bu adımlar endişe verici çünkü durumun yumuşamasına katkıda bulunmuyorlar" dedi. 

Euro, ülkenin etnik Arnavut çoğunluğunun kısa bir bağımsızlık savaşına girişmesinden on yıl sonra, 2008'de bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana Kosova'da fiili para birimi olmuştu. 

1,8 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 5'ini oluşturan etnik Sırplar hâlâ dinar kullanıyor. 10 belediyede çalışan on binlerce kişi, Belgrad tarafından dağıtılan dinar cinsinden emekli maaşları, maaşlar ve sosyal yardımlara muhtaç durumda.

Merkez bankasının Ocak ayı ortasında duyurduğu para birimi değişikliği kararının uyum sağlamak için yeterli zaman tanımadığı söylenerek, Kosova hükümetine euro politikasını erteleme çağrısında bulunuldu. 

Hafta sonu ABD'nin Kosova Büyükelçisi Jeff Hovenier, Kosova polisinin "Sırbistan'dan sosyal yardım ödemeleri" için dağıtılan Sırp dinarlarını taşıyan araçlara el koyma çabalarıyla ilgili kaygılarını dile getirerek, "Bu eylemler gereksiz yere etnik gerginlikleri artırıyor ve sonuç olarak ABD'nin uluslararası alanda Kosova'nın bir savunucusu olarak yer alabilme seçeneklerini sınırlıyor" dedi.

Priştine, geçiş üresini uzatmayı kabul etti ancak ne kadar süreceği konusunda bilgi vermekten kaçındı.