Dünya

Maymun çiçeği hastalığında insandan köpeğe ilk bulaş tespit edilmiş olabilir

Köpek sahiplerinin dikkatine: Maymun çiçeği hastalığının bulaşabileceği yeni riskli grup köpekler

16 Ağustos 2022 10:52

Maymun çiçeği virüsünün insandan köpeğe bulaşmış olduğu düşünülen ilk vaka Paris'te tespit edildi.

ABD’nin geçen ay Halk Sağlığı Acil Durumu ilan ettiği hastalığın hangi hayvanlara bulaşabileceği araştırılırken, Hastalık Koruma ve Kontrol Merkezleri köpekler de dahil olmak üzere 10 hayvan listeledi.

The Washington Post'da yer alan habere göre, maymun çiçeği uzmanı Rosamund Lewis yaptığı açıklamada, The Lancet adlı tıp dergisinde yayınlanan insanlardan köpeklere bulaşla ilgili kanıtın, enfekte bir kişiyle aynı çatı altında yaşayan evcil hayvanların bakımı konusunda rehberlik edebileceğini söyledi. 

İlk köpeğe bulaşma vakasının sahiplerinin maymun çiçeği semptomlarını göstermesinden 12 gün sonra dört yaşında bir İtalyan Tazısı cinsi köpekte gözlemlenen hastalık, genellikle insanlar arasında doğrudan bulaşıcı kızarıklık, yara kabukları ve vücut sıvıları aracılığıyla bulaşıyor. Bununla birlikte, uzun süreli yüz yüze temas sırasında veya öpüşme, sarılma, seks gibi yakın fiziksel temas sırasında solunum yoluyla da bulaşabilir.

Sağlık çalışanları, köpeğin sahiplerindeki bir enfeksiyonu hayvanda tespit edilen enfeksiyonla eşleştirdi.

Araştırmacılar, köpeğin biri 44 yaşında diğeri ise 27 yaşında olan iki erkek eşcinsel çifte ait olduğunu söyledi.

Çift, köpeklerinin kendileriyle aynı yatakta uyumasına izin verdiklerini ve semptomların başlamasıyla köpeklerinin diğer hayvanlarla temasını kestiklerini söyledi.

Maymun çiçeği hastalığı, eşcinsel ve biseksüel erkeklerde görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, hastalığa yakalanma riskini azaltmak için bu gruplara cinsel partnerlerini sınırlamalarını tavsiye ediyor.

Dr. Lewis yaptığı açıklamada, dünya genelinde görülen vakaların yüzde 99’unun erkeklerde olduğunu ve bu vakaların yüzde 98’inin birbirleriyle seks yapan erkekler arasında tespit edildiğini söyledi.

Bununla birlikte Lewis, virüsün insanlar ve hayvanlar arasındaki bulaşına da değinerek, yeni sahiplenilen evcil hayvanlardan virüsün bulaştığı vakaları paylaştı.