Ekonomi

Konut kredisi faizleri iki bankada yüzde 3'ün altına indi

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kamu bankalarının kampanyalara devam edeceğini söyledi

03 Ekim 2024 08:55

Ziraat Bankası'nın konut kredisinde kampanya başlatması kredi ile konut almak isteyenleri umutlandırırken, Akbank da konut kredi oranlarını yüzde 3'ün altına çekti.

Milliyet gazetesinin haberine göre; faiz düşüşünün başlamasıyla birlikte bir özel bankalar da kredi faiz oranlarını aşağı çekti. Akbank ilk kez ev alacaklara yönelik yüzde 2,89 faiz oranıyla kredi kampanyası başlattı. Halihazırda evi olanlar için ise Akbank yüzde 3,02 oranıyla kredi veriyor.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı özel bankalarda faizlerin yüzde 3 seviyesinin üzerinde seyrettiğini belirterek, "Yıl sonuna kadar Merkez Bankası’nın faizlerde yapacağı indirim sonrasında özel bankalarda faiz oranlarının yüzde 3 seviyelerinin altına düşmesini bekliyoruz" diye konuştu. 

Akbank'ın konut kredi faizlerini yüzde 2,89'a indirdiğini kaydeden Özelmacıklı, "Buna göre ilk kez ev alacak bir kişi 120 ay vadede, yüzde 2,89 faiz oranıyla 1 milyon TL kredi çekmek istediğinde bunun aylık taksit tutarı 29 bin 878 lira tutuyor. Vade sonunda geri ödenecek toplam tutar ise 3 milyon 585 bin 426 TL yapıyor.

Kampanyaların kamu bankaları kısmında biraz daha devam etmesini bekliyoruz. Kamu bankaları bu noktada öncü olacaktır. İnşaat firmalarının daralan satış sürecine destek olmak açısından kamu bankalarının elini taşın altına koyacağını bekliyorum. Faiz oranlarında yaşanacak indirimler konut üreticilerinin, üretim kısmını sağlıklı hale getirecektir" diye konuştu.

Kira fiyatları nasıl olacak?

Konut fiyatlarındaki artışların enflasyonun altında gerçekleştiğini kaydeden Mustafa Hakan Özelmacıklı şunları kaydetti: "Kiralarda da yaşanan artışlar nispeten bu ay itibarıyla şubat ayına kadar yatay seyir izliyor olacak.

İstanbul genelinde konut fiyatları metrekarede 40 bin TL seviyelerine yaklaştı. 100 metrekare bir daire 4 milyon TL seviyesinde. Sıfır dairelerde bu rakam 45 bin TL seviyelerine çıkarken, eski yapılarda 30 bin TL'ye kadar düşebiliyor."

'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye